Gegeven alle hype rondom Second Life dezer dagen is het niet onbegrijpelijk dat sommige mensen zich afvragen of het allemaal gerechtvaardigd is. En op het niveau van Second Life zou het antwoord best wel eens nee kunnen zijn. Er zijn weinig tegelijk ingelogde gebruikers, er zijn technische en meer fundamentele usability issues, en er zijn veel oppervlakkige verhalen te vinden over wat er echt gebeurt in die wereld.
Maar voor mij laat Second Life ons een mogelijk scenario zien van hoe we het internet in toekomst zouden kunnen gaan gebruiken. Vanuit dat perspectief inspireert het mij. Dat betekent echter niet dat ik noodzakelijk geloof dat Linden Lab de virtuele wereld industrie zal domineren met Second Life. Er zullen vele geconnecte virtuele 3D omgevingen zijn, net als dat we vandaag de dag vele websites, portals en communities hebben.
Ik denk dat alle hype terecht is, maar niet omdat Second Life een groot succes is of zal zijn. Het zou kunnen, maar het hoeft niet. Het is gewoon een voorbeeld van een veel fundamentelere ontwikkeling.
"Despite the problems and excessive hype, Second Life and the other massively multiplayer virtual worlds do represent a strange and wonderful phenomenon worth writing about for journalists: people living in an alternate reality — literally creating their alternate reality — that affects their “First Life” either through virtual relationships or by running real businesses. Hopefully, more journalists will be able to tell the story of these cultural shifts without becoming the pawns (and customers) of the game’s creator."
Gozer, lijkt me leuk om samen met jou een spannende thriller te schrijven (semi fictie) over mensen die zichzelf verliezen in een soort SL omgeving en het onderscheid met echt niet meer weten. Maar dan moet je wel eerst even werken an je kofschp hoor! (gerechtvaardigt??). Succes, Robert D.
BeantwoordenVerwijderenHaha, is een mooi plan. Toevallig is er ook iemand anders die dat wil, ik zal je idee even doorsturen!
BeantwoordenVerwijderenDeze week nog in SL een inworld conferentie bijgewoond met allerlei experts uit US en Australie die live hun babbeltje deden. Was toch behoorlijk uniek, vond ik. Maar volgens een van die experts zitten we over een paar jaar 80 procent van onze tijd via onze zenuwbanen ingelogd in virtual reality. Dat soort hypeverhalen, daar word je als Europeaan een beetje moe van.
BeantwoordenVerwijderenHeb me laatst ook aangemeld en een avatar aangemaakt. Moet zeggen dat ik echter snel inactief ben geworden. Kan me wel voorstellen dat het voor sommige mensen (denk aan mensen in het ziekenhuis, of mensen die om een andere reden de deur niet uit kunnen) een leuke manier is om in contact te komen en te blijven met anderen.
BeantwoordenVerwijderenWat me ook fascineert is de interesse en toetreding vanuit het bedrijfsleven. Denk aan Reuters die recentelijk een virtueel persbureau is begonnen.
Kunnen we straks in SL bijvoorbeeld een DVD huren en met vrienden op de bank kijken..?
Ik denk ook dat Second Life een voorbode is van hoe we straks met een geintegreerd netwerk van internet, TV, radio, mobiel, enz. omgaan. Ik denk zelfs dat een nieuwe nog te ontwikkelen 3D wereld de huidige brouwser gaat vervangen en dat we via zo'n 3D omgeving voortaan het net (of hoe we het ook gaan noemen) opgaan. Of het SL gaat worden daar twijfel ik nog aan. Voorlopig is SL zo populair omdat je kan droogneuken met onbekenden, om het maar plat te zeggen. En of je daar blij mee moet zijn weet ik niet. Ik ben af en toe als vampier binnen SL te vinden, ook schrijf ik er af en toe over op mijn weblog: Life is one big idea, http://www.bloggers.nl/dialogical .
BeantwoordenVerwijderen