Ik ben zelfs niet zo'n voorstander van overheidsingrepen in een competitieve omgeving, zelfs niet in schijnbare monopolie situaties. Concurrentie is eigenlijk altijd het juiste antwoord, maar het is zeker interessant om te zien dat die concurrentie uit steeds meer onverwachte hoeken komt. Lawrence Lessig maakt een vergelijk tussen de Microsoft rechtzaken en het huidige 'network neutrality' debat.
"I think about this mistake whenever I think about the current Microsoft-like network-neutrality debate – whether network owners can pick the stuff that flows across "their" network. In this debate, too, I am a reluctant regulator. And again, I don't see how it's possible to steer broadband providers away from a business model that – like Microsoft's – may benefit them but could stifle innovation. Every dominant commercial competitor has the same incentive: to build a business that extracts all potential value from the pipes that company owns."
Microsoft had in mijn beleving meer een soort 'monopolie' dan de verschillende ISPs zoals genoemd in dit scherpe betoog van Lessig. Immers, de concurrentiedynamiek tussen telefonie, kabel, glasvezel, mobiel, free WiFi, ether en satelliet is intensiever in vergelijking met de OS concurrentie die Microsoft destijds ondervond van Mac, Linux e.d.
BeantwoordenVerwijderenVerder is er een verschil tussen de opkomst van Linux en de opkomst van free WiFi initiatieven wereldwijd als gevolg van de rol van de overheid in de laatste groep. Dat is juridisch aanvechtbaar vanuit de bril van ISPs (concurrentievervalsing). Een community owned free WiFi clubje zou wel een leuk antwoord zijn om network neutrality te garanderen.
Er zijn drie organisatievormen: markt, organisatie/hierarchie en netwerk/commons-based non profit peer production (Benkler). Ik vermoed dat de laatste groep aan invloed gaat winnen de komende jaren, zeker als de markt en hierarchieen net-neutraliteit tegenwerken. Immers, de gebruikers bepalen altijd in the end de uitkomst. Dit betekent:
- Openheid
- Innovatie
- Concurrentie
- Eigen keuze
En inderdaad zoals Lessig zegt zal dit vervolgens (gelukkig) weer de bestaande business modellen van de markt en de hierarchie beinvloeden ten gunste van de gebruiker.
Yuri, de oncurrentiedynamiek tussen telefonie, kabel, glasvezel, mobiel, free WiFi, ether en satelliet die jij noemt is in de VS een stuk minder aanwezig dan hier in Europa bijvoorbeeld. Vandaar dat het hele network neutrality debat in Europa nauwelijks speelt....
BeantwoordenVerwijderenYme,
BeantwoordenVerwijderenEens, al is dat langzaam aan wel aan het veranderen naar mijn idee.
Anyway, kwam nog wat interessants tegen in Nederland inzake Net neutrality en jouw post:
http://www.nu.nl/news/949539/50/Nederlaag_UPC_in_...
Opmerkelijk dat UPC verloren heeft. Gunstig voor de eindgebruikers :-)
Users in control !