Via TorrentFreak lees ik een artikel op NU.nl waarin een aantal politici (Martijn van Dam & Nicolien van Vroonhoven) voorstellen om een heffing op internetabonnementen te overwegen ter compensatie van de verliezen die muziekbedrijven hebben als gevolg van illegale uitwisseling van MP3's. En in ruil daarvoor zou er dan een verbod op het gebruik van DRM komen.
Martijn (PVDA) ontkent vervolgens op zijn eigen weblog dit gezegd te hebben, maar maakt vervolgens alsnog allerlei ondoordachte opmerkingen die kennelijk de basis vormen voor zijn politieke strategie. Bij deze eentje uit de reacties, maar het hele stuk staat er vol mee....
"Laten we wel wezen, er is geen consument die een ADSL-aansluiting heeft van 20Mbps om lekker snel te kunnen mailen... Iedereen weet dat die hoge snelheden er zijn om te downloaden of uit te wisselen."
Martijn, als je de entertainment industrie echt wilt helpen moet je de (internationale) regelgeving afschaffen die zegt dat 'thuiskopiƫren' gecompenseerd moet worden. Misschien dat die bedrijven er dan wat sneller achter komen dat DRM gewoon een hopeloze strategie is aangezien er prima op andere manieren geld verdiend kan worden aan muziek. En dat thuiskopiƫren dan een voordeel gaat worden, geen (gepercipieerd) nadeel.
Allemaal maar dweilen met de kraan open.
BeantwoordenVerwijderenDe nu startende artiesten raken er gewend aan om hun muziek gratis weg te geven zodat er meer exposure komt, meer exposure om zo mensen naar hun concerten te trekken. Over enkele jaren weet niemand meer wat DRM was of dat er betaald werd voor muziek te luisteren..
(na het schrijven van mn bovenstaande reactie zie ik inderdaad dat je het artikel van Chris Anderson gelinked hebt, mijn idee :P)
[...] Wat beter dan het her-aftrappen van Het Nieuwe Nederland met een goeie post van Yme Bosma over DRM. Zal hij zich ontpoppen tot de Nederlandse tegenhanger van anti-DRM koning Cory Doctorow? [...]
BeantwoordenVerwijderenZelf ben ik met een 'long-tail initiatief' op muziek vlak bezig (daz.com). DRM is onzin en de mega illegale handel die er al gaande is is volgens mij niet meer te stoppen. De consument klaagt al jaren over de prijs die men voor een CD betaald (terwijl ze maar een paar nummers van de CD gebruiken). Ook de prijs voor een legale mp3 dowload is absurt hoog want het gaat ten slotte om een paar bytes die heen en weer gestuurd worden.
BeantwoordenVerwijderenDe prijs van externe harde schijven en mp3 spelers met enorme opslag capaciteit daalt alleen maar. Dit maakt het voor de consument erg makkelijk om gigabytes met mp3 met elkaar uit te wisselen zonder dat iemand het door heeft.
Ook wij geloven in long-tail (give away the music and sell the show), maar voordat de unsigned artists zulke sommen geld kunnen ophalen bij live performances moet men of geluk hebben en een 'jingle' te pakken hebben die rond gepraat wordt (zoals de polka van Loituma (meisje met de prij) --> http://daz.com/artists/Loituma.html) of moet slim omgaan met online marketing en de eerste fans meteen pakken om de rumor around te starten. Platenmaatschappijen zijn te laat met de stap naar nieuw media en deze juist te gebruiken t.b.v. de promotie van nieuwe artiesten of het binden van de fans van artiesten. Zoals zichtbaar is deze markt enorm in beweging en worden er op dit moment veel initiatieven genomen en discussies gevoerd.
Het blijft spannend hoe de muziek markt zich zal ontwikkelen en welke veranderingen er plaats gaan vinden.
Toch heb ik het gevoel dat deze discussie pas echt goed los komt op het moment dat we uitzicht hebben op een nieuwe, breed geaccepteerde manier van het belonen van creatieve inspanningen.
BeantwoordenVerwijderenHet probleem is niet dat ik als consument niet te porren ben om een artiest die ik gaaf vind te compenseren voor zijn/haar werk; het probleem is dat ik dat op dit moment niet kan op een manier die voor mij voelt als spontaan, transparant, compassioneel, collaboratief, laagdrempelig en ga zo maar door.
Dit is nou volgens mij een typisch issue dat niet repressief (taxeer het Internet!) maar expressief/facilitatief/innovatief (hoe creeeren we uberhaupt een gezondere kunst-economie) moet worden aangepakt. Zou toch leuk zijn als er meer in dat soort termen gedacht zou gaan worden in de nieuwe regeerperiode. Ik geef ze het voordeel van de twijfel :-)
Steven, volgens mij zijn er voldoende manieren om spontaan, transparant, compassioneel en laagdrempelig steun te geven aan de artiest die je gaaf vind. Blog erover, schrijf een review, voeg toe aan je publieke playlists, deel de muziek, etc. Op deze manier help je zo'n artiest het punt bereiken om deze virtuele waarde ook om te zetten in geldelijke waarde.... Steun hoef niet altijd door iets te kopen toch?
BeantwoordenVerwijderenTis natuurlijk waar dat de immateriele aandacht die je bijv. middels je blog aan een artiest schenkt als katalysator kan werken voor de inkomsten die hij/zij kan genereren middels de bestaande kanalen. Maar goed, die bestaande kanalen zijn steeds moeilijker te benutten met al het gefileshare...
BeantwoordenVerwijderenProbleem is bovendien, zoals ook in de discussie op de site van Chris Anderson naar voren komt, dat het model van 'gratis muziek als driver voor ticket sales' maar voor een beperkte groep artiesten werkelijk realiseerbaar is. En al helemaal niet voor kunstenaars wiens output niet zo makkelijk te differentieren is in die twee vormen.
Dus, lijkt het mij een goed plan om met z'n allen te gaan nadenken over andere manieren van het genereren van revenue in een wereld van onherroepelijk vrije toegang tot media. Manieren waarbij je als consument direct kunt ervaren dat het geld niet voor een onevenredig groot deel wordt opgestreken door allerlei zero-sum spelende middle men, maar waarbij je juist het gevoel hebt een constructieve bijdrage te leveren aan de de Kunst.
Waarbij ik trouwens wil aantekenen dat zo'n systeem best eens handig gebruik zou kunnen maken van een andere differentiatie, namelijk (zoals je zelf ook zegt) virtuele waarde vs. traditionele geldelijke waarde. Dat zou dan wel een stuk explicieter moeten.
Misschien middels AI? :-)
Hi,
BeantwoordenVerwijderenIk deel de mening van Yme alhoewel er wel voor elke content situatie en type weer nuances gelden naar mijn idee. "Obscurity is a far greater threat to authors and creative artists than piracy" (Tim O'Reilly)
Ik kwam zojuist een nieuwe post op de Long Tail blog tegen die in gaat op DRM, free digital content, piracy e.d. Met voorbeelden van Chris Anderson zelf, Seth Godin, Cory Doctorow.
http://www.longtail.com/the_long_tail/2007/02/boo...
Zelf vind het voorbeeld van het gratis audioboek bij een fysiek boek erg sterk en innovatief.
@joyce, http://macslash.org/article.pl?sid=07/02/08/2219259
BeantwoordenVerwijderen