Martijn Staal vraagt zich op het gisteren gelanceerde SYNC.nl af wat het business (bedoeld hij trouwens niet 'revenue'?) model van 'user generated content' (UGC) is. Elke keer dat ik die vraag hoor langskomen vraag ik me tevens af wat het nut van (het stellen van) die vraag is. Ik zou me ook kunnen afvragen wat het business model van communicatie is zeg maar;-)
Ondanks de hype rondom UGC ontstaat de voorzichtige overtuiging dat UGC kansen biedt. Toch blijkt steeds weer dat maar een klein deel van de organisaties erover uit is op welke manier hun business van User Generated Content kan profiteren. Hoewel de meeste initiatieven gebaseerd zijn op advertentie-inkomsten, is het onwaarschijnlijk dat dit voor alle UGC toepassingen geldt.
Maar laten we de risico's niet vergeten... ;-)
BeantwoordenVerwijderenIdd ogenschijnlijk vreemde stelling. Toch denk ik dat er wel degelijk beloningsmodellen zijn te bedenken door de merken waarvoor wordt geproduceerd. Ik denk echter dat alléén cocreation niet voldoet voor een dergelijk model. Er zal door merken moeten worden ontwikkeld in eigen socialnetworktoepassingen om een goed model te ontwerpen.
BeantwoordenVerwijderenEJ, ben het met je eens, maar nu baken je het onderwerp goed af. En dan is het zinnig om te praten over 'beloningsmodellen'. Maar met de algemene UGC term kom je niet zover....
BeantwoordenVerwijderenKlopt, alsof je een bedrijf kan starten rond het maken van eigen bijdragen.... (nou ja, misschien als adviesbureau voor crowdsourcing....)
BeantwoordenVerwijderenNou, dat kan natuurlijk wel, kijk maar naar youTube....;-)
BeantwoordenVerwijderenNu geef je zelf het antwoord op je posting, grappig :)
BeantwoordenVerwijderenDe vraag "kan ik verdienen aan content die andere mensen voor mij maken" is een gekke, maar kan gerust gesteld worden. Het gaat echter helemaal voorbij aan de beweegredenen van user generated content. Die zijn zelden om er geld mee te verdienen, het gaat om invloed, om 15 megabytes of fame of om de creative urge vrij te laten. Dit zijn drivers die achter in de long tail zitten.
BeantwoordenVerwijderenDoor te zoeken naar revenue models bekijk je UGC op een traditionele, lineaire, manier. Kijk er liever eens naar vanuit een interactieve of reciproke manier. Je kunt anderen laten bijdragen aan jouw werk, je klanten, je vrienden, je netwerk, iedereen. Zo ontstaan betere producten, meer keuze in content, relevantere boodschappen, misschien wel een betere wereld.
Misschien draaf ik wat door, maar het is goed om UGC nu eens uit de korte termijn sfeer te halen. We weten nog niet half wat er met deze nieuwe ontwikkeling gaat gebeuren en hij is al bijna afgeschoten door de conservatieve "business" consultants.
Ik vindt de vraag 'wat kan crowdsourcing voor een bedrijf betekenen?' een heel zinnige, waar ook direct formules voor kunnen worden ontwikkeld. Bij UGC zit het euvel vooral in de U.
BeantwoordenVerwijderenEen goed model zou denk ik bij merk/organisatie moeten beginnen, waarbij alle processen ondersteund worden door feedback. Dat hoeft niet altijd content te zijn... (en tja, definieer content...;-)
EJ, dat is een hele goede vraag EJ. Maar een heel andere dan hoe maak ik UGC rendabel. Dat is meer een vraag voor een consultant die er zelf geld mee wil verdienen.
BeantwoordenVerwijderenEJ, YouTube is een hele specifieke toepassing van UGC. UGC zelf is een containerbegrip waardoor de vraagstelling niet zo zinnig is...
BeantwoordenVerwijderen