woensdag 16 mei 2007

Adverteerders en communities

Gisteren las ik een interessant artikel over hoe een community op te bouwen en levend te houden. Belangrijke lessen, ook voor de marketeer die op zoek is naar een betere manier om klanten te betrekken bij het bedrijf. Echter, MarketingFacts's Marco vraagt zich vandaag af of het bedrijfsleven geld verspilt aan online communities? Het onderzoek waaraan gerefereerd wordt had als focus echter 'advertenties in online communities'. En dat is iets heel anders. Wanneer je als bedrijf of onderzoeksbureau puur vanuit een adverteerdersbril kijkt naar (online) communities dan ga je al meteen de fout in. Hoe het dan wel moet? Tja, later meer...;-)

Zie ook Frankwatching over dit onderzoek.

8 opmerkingen:

  1. Hai, sinds kort staat Helpalot in de lucht. Een goede doelen social network site die je helpt met het vinden van een goede doelen project dat je durft te vertrouwen.



    Wat betreft onze inkomsten, gaan we bedrijven pagina's introduceren. Waar bedrijven kunnen aangeven welke goede doelen ze steunen. Zo hoeven we niet de goede doelen en niet de supporters om geld te vragen om de site draaiende te houden.



    Het is erg beta, dus er zitten nog wat ruwe randjes aan: http://www.helpalot.org


    Feedback is erg welkom :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. [...] (PDF) van 10 mei, ontspon zich op een aantal blogs (o.a. MarketingFacts, Frankwatching, Ymerce) een interessante discussie. De rode lijn die er door heen loopt is dat niet alle communities over [...]

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Met excuses voor mijn hardnekkige -d -t blindheid.

    Als 'critic’ (forrester rol) binnen de ymerce gemeenschap zou ik nu graag mijn comments nog 'ns opschonen. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Kan me zeker ook iets voorstellen bij de stelling van Baron, is geen toeval dat de meeste YouTube filpjes niet op YouTube bekeken worden maar op (niche) websites die een filmpje embedden in een relevante context. Weet alleen niet of 'authentiek' echt een voorwaarde is. Klinkt wel leuk, maar wat het in dit verband precies moet betekenen weet ik niet...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het embedden maakt het makkelijk mogelijk om a.h.w. een jumstart met video te maken en natuurlijk content her te gebruiken van elders uit het metaverse.



    Mijn interpretatie van Baron's verhaal is dat je een gemeenschap niet wilt ophangen aan de IDs en featureset van een YouTube, maar hij dus meer hangt naar een OpenID-achtige aanpak. De gemeenschap (met al z'n uniek samengestelde technische features) omarmt een gebruiker, niet andersom. Het beste voorbeeld dat ikzelf hiervan ken is de ORG van Ze Frank.



    Het authentieke zit er dan in dan je niet gedwongen bent om de inherent beperkte featureset van een of ander platform te gebruiken.

    Ze Frank heeft zijn ORG ook zelf geknutselt en bepaalt zelf de spelregels daarbinnen, maar kijkt en luistert ondertussen wel erg goed naar zijn publiek.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mmm, ik denk dat de tools als YouTube dan gewoon nog niet goed genoeg doorontwikkeld zijn (qua flexibiliteit). Als iedereen zelf moet gaan knutselen voor de basisfuncties dan gaan we niet ver komen;-)



    d's en t's zijn ook niet mijn sterkste punt....

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Yme,



    Een mooi voorbeeld als TwitterVision draait volgens mij op het knutselframework Ruby on Rails.



    Dit soort knutselomgevingen zijn flexibel genoeg om hele wilde combinaties te maken, zonder een programmeur totaal het bos in te sturen zoals je dat met bijv. de bloated Java APIs hebt. Meer mainstream platforms als MySpace enYoutTube zijn als 'gebruikers-vriendelijke' platformen zijn momenteel niet kneedbaar genoeg.



    Omgevingen als Ning, Second Life of zelfs Flash die wel kneedbaar zijn vergen toch een behoorlijke technische vaardigheid om hier je eigen unieke ding van te maken.



    Vroegah was HTML echt iets voor nerds, terwijl wedstrijden als ThinkQuest dit op basisscholen al een tijdje als basiskennis promoten. Een recent project als CodeYard moedigt al weer aan om nog veel verder te gaan met Open Source componenten.



    Persoonlijk denk ik dat dit meer of mindere mate kunen coderen een vanzelfsprekende plek in gaat nemen in het spetrum van lezen, schrijven en rekenen. Een nieuwe generatie leert liever een machine om tijdrovende lees en schrijf acties op het web over te nemen dan dat allemaal zelf te moeten doen.



    Wie weet hoe YouTube hier mogelijkheden voor zal gaan bieden. Google Code bestaat tenslotte ook niet zomaar...
    http://code.google.com/p/songvoter/

    BeantwoordenVerwijderen