donderdag 3 mei 2007

Nederlandse Second Life onzin?

Onderzoeksbureau GMI komt met een serie onduidelijke en ongeloofwaardige cijfers over Nederlanders in Second Life. Weet iemand hier meer van?

"Iets minder dan één op de tien Nederlanders (8,5 procent) leidt een tweede leven in Second Life, een virtuele wereld op internet. De helft van de gebruikers heeft een account uit zakelijke overwegingen. Dat meldt onderzoeksbureau GMI woensdag op basis van een enquête onder 5572 Nederlanders. De meeste gebruikers (59,8 procent) brengen gemiddeld tussen één en vijf uur door in Second Life en doen dat vooral vanuit huis."

16 opmerkingen:

  1. Als je alleen mensen via internetpanels bevraagt, is de kans significant hoger dat ze een SL-account hebben... Dan laat je de vele Nederlandse digibeten buiten beschouwing, onder wie de SL-participatie 0% is... Just a thought.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Volgens mij heb ik het verkeerd gedaan.. link moet zijn: klik.



    Mijn excuses.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het gaat om resultaten uit een eerder gehouden GMI poll als ik hun site goed lees. Poll was gefocust op US avatars en de steekproef populatie was opgebouwd uit online ondervraagde avatars (in world in SL?) en deels mensen met passende profielen uit hun eigen populatie.



    Als ik de cijfers er van Linden Labs naast leg, kom ik tot de volgende cijfers (gebaseerd op de metrics van april):



    5.500.000 sign-ups * 5.42% NL based avatars = 271.000 nederlandse sign-ups/avatars



    271.000 / (16.000.000/100) = 1,69375 % van de nederlandse bevolking heeft een SL account aangemaakt. Als je de standaard rate volgens LL voor terugkerende bezoekers na 3 maanden gebruik over dit aantal zijn er 27.100 actieve nederlandse gebruikers in SL.



    Dit zijn iets minder schokkende getallen.



    Dat de helft een account heeft uit zakelijke overwegingen trek ik ook ten zeerste in twijfel.



    Bron mijn gegevens: http://static.secondlife.com/economy/stats_200704...


    Aannames: 5.5 mln (ongeveer het aantal laatste week april) en 16 mln inwoners in NL, gebruikt voor de afronding. Werkelijke getallen kunnen iets afwijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik snap niet hoe zo'n onderzoeksbureau zichzelf serieus kan nemen (laat staan verkopen), maar goed... En NU.nl neem ik sinds vandaag ook maar wat minder serieus;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ze controleren gewoon niet wat ze plaatsen... dus zijn het geen journalisten - die doen toch aan hoor en wederhoor, background checking, etc? Daarom is dat toch beter dan een weblog? Of... niet soms? :D

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Op zich hoeven ze voor mij geen journalistiek te bedrijven met hoor en wederhoor, maar een sanity check op sommige berichten kan geen kwaad. 1 op de 10 Nederlanders die 5 uur per dag/week/maand in SL actief zijn zou toch moeten eerder moeten hebben opvallen bij de redactie van NU.nl;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. [...] lees al dat ik niet de enige ben die verbaasd is over deze cijfers. In de comments van de post van Yme wordt onderbouwend berekend dat het zou kunnen gaan om 1,69% van de Nederlanders. Net zoals mijn 1 [...]

    BeantwoordenVerwijderen
  8. EJ, dat kan wel geloofwaardig zijn, maar zonder een beeld te krijgen van wie de respondenten zijn kan er toch geen zinnige conclusie getrokken worden uit dit soort data?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Yme, daar heb je natuurlijk een heel goed punt.
    Maar jij bekritiseert GMI, waar Nu.nl meer blaam treft.
    Maar GMI heeft al of niet bewust geen harde keuze gemaakt tussen 'respondenten' en 'Nederlanders'.
    Effectbejag van een jong, onbekend bureau wellicht? ;-)

    (lijkt te lukken trouwens!)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Met verbazing dit bericht gelezen. Russell zit dichter in de buurt naar mijn idee. 1,6 miljoen registraties in NL is een lachertje. 160.000 actieve residents ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Yme, ik denk dat je iets te prematuur bent met het veroordelen van GMI. Het is de redactie van NU.nl die het persbericht volledig uit zijn verband heeft gerukt. Ik heb het persbericht ook ontvangen en er een heel ander verhaal van gemaakt, of beter, gewoon de feiten gebruikt.

    Citaat uit persbericht: 'Van de respondenten geeft 8,5% aan een Second Life account te hebben. Het merendeel van deze gebruikers (59,8%) brengt gemiddeld 1 tot 5 uur per week door op Second Life '

    Over Nederlanders wordt in het geheel niet gesproken.

    Het bericht bevat in mijn ogen geloofwaardige informatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Beiden treffen blaam, maar met name GMI omdat ze als onderzoeksbureau een zeer suggestief persbericht naar buiten brengen dat duidelijk voor de niet goed ingevoerde verstaander (NU.nl) verkeerd geintepreteerd kan worden. Slechtere reclame kun je als GMI voor jezelf niet maken lijkt me...

    BeantwoordenVerwijderen
  13. sorry 'het' moet 'de' journalist zijn ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Eens. Hoewel ik het journalist, en dan de lezer als filter zie, en niet het bureau. Ik koppelde uit het persbericht onmiddelijk 'respondent' met de tweede zin 'gebruiker'. Voor mij was het daarmee wel duidelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Afgelopen vrijdag heeft comScore cijfers bekend gemaakt. In maart waren er 800duizend actieve Europese gebruikers, waarvan 200d uit Duitsland, 100000 uit Frankrijk en 70000 uit de UK. Helaas niets over NL-gebruikers.
    http://www.webdrain.com/2007/05/second-live-de-ec...

    BeantwoordenVerwijderen