woensdag 13 juni 2007

Het open en gesloten Facebook platform

De beslissing van Facebook om haar dienst te laten verrijken door ontwikkelaars van buiten is op z'n zachtst gezegd erg interessant, en het fenomenale succes van een iLike is alleen al een rechtvaardiging voor het meer open model. Mijn vraag blijft echter waarom je als ontwikkelaar alleen maar mag spelen in de Facebookwereld en de Facebookwereld (=data en functionaliteit) niet mee naar buiten mag nemen? Dit lijkt een logische volgende stap, die overigens in beperkte mate al eerder door Facebook gemaakt is. Doen ze dat niet vanwege commerciele redenen, of vanwege de mogelijk slechte gebruikservaring, of...?

Ik kan me moeilijk voorstellen dat Facebook straks een soort van open gesloten portal gaat zijn waar gebruikers het grootste deel van hun tijd online zullen doorbrengen, vergelijkbaar met het AOL van 10 jaar geleden. Kan een iLike niet nog veel meer toegevoegde waarde leveren in hun eigen domein wanneer ze bepaalde data en functionaliteit uit het Facebook systeem ook daar zouden kunnen gebruiken?

"Metaphorically, Facebook is providing the ease and user attraction of MySpace-style embedding, coupled with the kind of integration you see with Firefox extensions, with the added rocket fuel of automated viral distribution to a huge number of potential users, and the prospect of keeping 100% of any revenue your application can generate. The leadership that the Facebook team is showing here rivals anything that the large and established software and web companies have done in this decade. You may also notice the irony of Facebook leapfrogging MySpace on embedding at the same time that MySpace seems to be getting substantially more restrictive, in some cases even shutting down third-party widgets."

8 opmerkingen:

  1. Kan een iLike niet nog veel meer toegevoegde waarde leveren in hun eigen domein wanneer ze bepaalde data en functionaliteit uit het Facebook systeem ook daar zouden kunnen gebruiken?



    Een authentic home base dus. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat is inderdaad een mooi voorbeeld. Maar het deel waar we niet op een lijn zaten in de andere discussie was 'het zelf in elkaar knutselen' van tools. Wanneer je in je eigen domein de functionaliteit van Facebook kunt gebruiken dan hoef je alleen maar te knutselen aan de toegevoegde waarde die je daar bovenop wilt leveren, niet aan een set basistools.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. We zijn het denk ik eens wat dat betreft, het lastige vind ik persoonlijk om te onderscheiden wat basistools zijn en wat niet.



    Net nog maar een post gedumpt (onder werktijd :-s) over social computing. Ik geloofde geen snars van dit concept tot eigenlijk nu net.



    Naarmate er meer tools komen en de maatschappij hier gebruik van maakt, gaat de verstrengeling van gedrag van toepassing steeds sneller (zie Twitter).



    Welke basistools zitten er in het oog van de vortex?

    Het zou inderdaad jammer zijn als dat PHP o.i.d. is en niet iets meer menselijks. Toch zijn er wel verdacht veel studenten die klieren met PHP en nu ook RoR.



    Tot nu toe is Ning het enige platform wat ik gezien heb dat op deze laag inzet. Facebook lijkt het slimmer aan te pakken (techies en eindgebruikers als 1 community), maar ik kan niet uit ervaring spreken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. [...] ben niet de enige die de parallel trekt tussen het Facebook van nu en de werkelijkheid van AOL 10 jaar terug, Michael Parekh doet een [...]

    BeantwoordenVerwijderen
  5. [...] not the only one seeing a parallel between today’s Facebook and the reality of AOL 10 years ago, Michael Parekh makes an [...]

    BeantwoordenVerwijderen
  6. [...] share-of-mind verkregen hebben in de invloedrijke Sillicon Valley community in de aanloop naar de lancering van hun Facebook [...]

    BeantwoordenVerwijderen
  7. [...] om een database in je eentje te blijven vullen en te exploiteren? Of moet je “de boel juist opengooien” in de hoop dat je blijft bestaan maar voor lief nemen dat gebruikers even snel weer naar een [...]

    BeantwoordenVerwijderen
  8. [...] om een database in je eentje te blijven vullen en te exploiteren? Of moet je “de boel juist opengooien” in de hoop dat je blijft bestaan maar voor lief nemen dat gebruikers even snel weer naar een [...]

    BeantwoordenVerwijderen