maandag 30 juli 2007

Hoe gebruik je social networking diensten?

Daarover is op dit moment een uitgebreide discussie gaande in de Amerikaanse blogosphere, aangezwengeld door Jason Calacanis, Om Malik en Robert Scoble. Dezelfde discussie had ik afgelopen weekend toen ik met een deel van mijn familie op een boot zat. Maar er is eigenlijk geen antwoord op de vraag hoe je social networking diensten als Facebook en Hyves moet gebruiken. Ieder maakt dat voor zichzelf uit. Maar het is duidelijk dat de diensten zullen moeten evolueren om te blijven voldoen aan specifieke wensen van gebruikers. Iets wat ook Michael Parekh suggereert.

"So imagine if one could add anybody to your "friend" network on Facebook. But instead of checking on a button that only allows them to see your "Limited Profile" today, you also have a check-box that says "casual acquaintance". That definition is not visible to anyone else but you. But checking it simply adds the contact automatically into a category that limits them to seeing only your public feeds (as in Pownce), AND gives you tools to build that relationship into a meaningful contact over time."

5 opmerkingen:

  1. beste Yme,



    net terug van France en zie je nieuwe job per 01/09...

    top helemaal top !

    wij mailen nog voor Tilburg International Event,Music & Entertainment Studies



    dank met vr groet Dick

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik gebruik met name Hyves voor het vooraf screenen van sollicitanten. Het blijft verbazingwekkend wat mensen die op zoek zijn naar een nieuwe functiie over zichzelf blootgeven in hun profiel. Trouwens nog te zwijgen over de hotmail accountnamen waar vanuit sommige sollicitaties verstuurd worden.....



    LinkedIn en Xing vind ik een handige tools voor het bijhouden waar 'oude' contacten zich inmiddels bevinden. Het heeft me echter concreet (nog) geen business opgeleverd. Je zou kunnen zeggen dat het serieuze LinkedIn voor mij meer 'fun' is, waar het funny Hyves voor mij een business tool is. Wie had dat gedacht.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Camiel, het verbaast mij weinig, maar denk dat het wel handig is als Hyvers snel de middelen hebben (en gebruiken) om bewuster om te gaan met welke info zichtbaar is voor wie. Zeker m.b.t. arbeidsmarktgerelateerde zaken is dat verstandig en dat is iets waarbij Hyves nu ook bewust over wordt nagedacht.



    Hoe zou jij dit als potentiele werkgever het liefst door Hyves opgelost zien worden? Of is dit eigenlijk ideaal;-)?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Yme, Ik begrijp je vraag gezien je nieuwe toekomst ;-)



    Ik denk dat de ideeën in de post over het 'categoriseren' van je vriendschapsniveau (vriend, kennis, ...) een leuke basis kan zijn voor het selectiever omgaan en afschermen van privacygevoelige informatie van deelnemers.



    Of Hyvers deze aangereikte middelen ook zullen gebruiken, weet ik niet. Curry zegt al jaren "There Are No Secrets, Only Information You Don't Yet Have", en zo is het natuurlijk ook. Wat je aan een selecte groep laat weten, wordt vroeg of laat toch wel breder bekend.



    Ik geloof niet dat je het mogelijk moet laten zijn om door deelnemers afgeschermde info voor betalende potentiële werkgevers wel zichtbaar te maken. Je verloochend dan je primaire klanten, de deelnemer. Die heeft nu je vertrouwen en dat moet je niet willen beschadingen.



    Ten aanzien van je laatste vraag. Volgens mij is dat eigenlijk ideaal. De informatie die Hyvers vastleggen is voor mij als werver van nieuw personeel slechts relevant als achtergrondinformatie. Het zegt meet over karakter en vrijetijdsbesteding dan over harde selectiecriteria. Ik zie eerder een rol in het profileren van mezelf als werkgever onder de hyves-community dan dat ik via slimme selectie-mogelijkheden in de databses zou mogen zoeken...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Camiel, ik suggereer ook zeker niet dat "het mogelijk moet zijn om door deelnemers afgeschermde info voor betalende potentiële werkgevers wel zichtbaar te maken." Dat lijkt me geen verstandige move vanuit Hyves..;-)

    BeantwoordenVerwijderen