maandag 13 augustus 2007

Weeffouten in het net

Ad Pontier stelt mij de volgende vraag: "Veel jongeren geven hun privacy weg zonder te weten wat daarvan het effect is, denkt u dat ze, als ze de effecten ervan ondervinden, nog steeds gebruik zullen blijven maken van sociale netwerken?" Tegelijkertijd lees ik het stukje van Jeroen waarin hij zich afvraagt of Facebook alweer niet bijna dood is. Bij het beantwoorden van die vraag haalt hij een quote van Henk Blanken aan die eigenlijk ook meteen antwoord op de vraag van Ad geeft:

"De massa is de maat niet op het net. Dat we toch massaal vaak zeer persoonlijke informatie delen met de hele wereld, is een weeffout. Het kon nog even niet anders, daarom blogden we in het openbaar. Maar veruit de meeste bloggers willen dat helemaal niet - dat wil zeggen: als ze zich het al realiseerden, want de massa zei nooit: hou รข€™s op met die ongein."

Ik denk dat die observatie van Henk correct is, en het is best wel een structurele weeffout. Het zijn er zelfs meerderen. Gijsbrecht haalt in de reacties op Adfoblog een eerder bericht van mij aan waarin Dave Winer uitlegt hoe een van de weeffouten hersteld zou kunnen gaan worden. En met dat herstel in de basis geloof ik dat ook de expliciet genoemde weeffout van Herbert opgelost kan worden. Ik moet namelijk op een makkelijke manier al mijn relaties tot andere mensen kunnen definieren en (her)gebruiken voordat bijvoorbeeld privacy controls ook echt zullen gaan werken. Zowel Facebook als Hyves hebben op dat punt nog een behoorlijk weg te gaan, en de vraag is uberhaupt nog of er wel een gecentraliseerde oplossing voor zal komen... Wat dat betreft zal de toekomst zoals deze vandaag door Newsweek geschetst wordt misschien wel niet gaan uitkomen:

"Everyone knows that Facebook is the online hangout of just about every college student in the nation as well as the inevitable source of photos of nominees for the Supreme Court in 2038 cavorting in their underwear as youths."

Al denk ik dat een paar van dat soort onderbroekschandalen best wel eens zouden kunnen helpen in de bewustwording bij mensen om bepaalde privacy controls ook daadwerkelijk te gaan gebruiken...;-)

14 opmerkingen:

  1. Die "weeffouten" zijn er al. De dochter van Giuliani die aangeeft dat ze liberal is, via TechCrunch. Maar het is juist eigen aan de jeugd om (vaak bewust) onwetend te zijn. Dus lijkt mij dat eerder een weeffout van ons DNA dan van het web.

    En ik ben het niet eens met Herbert, voor veel mensen is het bloggen juist zo prettig omdat ze een breed publiek hebben. Eerder noemde ik dat al 15 megabites of fame.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Is zeker ook een weeffout van ons DNA ja;-) Maar dat betekent niet dat je mensen niet makkelijke tools wilt geven om e.e.a. te corrigeren... Die onwetendheid kan anders best wel eens een hoge prijs hebben.



    Iedere 'blogger' zal er anders over denken lijkt me, maar ook hier geldt dat het een goede zaak is dat het makkelijk gemaakt wordt om niet meteen alles publiek te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Eens dat die tools goed zijn. Ieder kan dan (makkelijk) zijn eigen keuze maken. Maar wat ik wilde zeggen is dat de opmerking van Henk (over de weeffout) getuigt van veel paternalisme: het plebs realiseert zich niet wat verantwoord gedrag is en daar moeten wij voor waarschuwen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat waarschuwen gaat weinig helpen inderdaad, te praktische consequenties zullen de boodschap beter overbrengen. Ik vond Hen z'n opmerkingen overigens niet paternalistisch overkomen...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Bedankt voor de snelle reactie!



    Een belangrijke vraag lijkt mij waarom mensen uberhaubt gebruik maken van hyves / myspace etc. Persoonlijk denk ik, naast gewoon kudde gedrag, het bewust of onbewust tonen van de 4e schijf van Maslow's hierarchy (Esteem).



    Privacy controls zullen naar mijn mening vooral nuttig zijn voor het afschermen van wie je bent en wat je doet op het web. Bij hyves laat je bewust zien waar je mee bezig bent! Het gedeeltelijk afschermen daarvan druist er eigenlijk tegenin.



    Het is privacy of openheid. To hyve or not to hyve.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Er is bij vele Hyvers een duidelijke behoefte om meer gelaagdheid te kunnen aanbrengen in wat ze doen op Hyves en voor wie dat zichtbaar is. Maar om dat op een gebruiksvriendelijke en laagdrempelige manier te introduceren gaat nog een hele uitdaging worden...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Veel succes ermee ... lijkt mij een geweldige uitdaging!



    Heb nog een tip: een bericht die wordt geplaatst is alleen zichtbaar voor degene die hem plaatst en de eigenaar van de hyve zelf. Wanneer hij het bericht heeft gelezen kan hij die gemakkelijk zichtbaar maken voor zijn vrienden (goedkeuren zo gezegd).

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Soms worden mijn zeer gewaardeerde collega Herbert Blankesteijn - internetjournalist en columnist voor radio en kranten - en ondergetekende door elkaar gehaald. Dat lijkt me voor Herbert even vervelend als voor mij.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @ Henk

    Eerst wel, later niet meer hoor. Excuses voor de verschrijving.



    @ Yme,

    Heb me op Henks eigen blog iets genuanceerder uitgelaten.



    @ Ad,

    Grappig, ik zou juist denken dat het in self actualisation zit, de 5e stap van Maslow.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. @gijsbregt



    Even voor de volledigheid;



    stap 4: Esteem; self-esteem, confidence, achievement, respect of others, respect by others



    stap 5: Self-actualization; Morality, creativity, spontaneity, problem solving, lack of prejudice, acceptance of facts



    Hyves is een goede manier om jezelf te profileren, laten zien wie je bent.



    Aangezien de eerste twee stappen in Nederland als 'standaard' worden beschouwd, speelt hyves goed in op stap 3 en 4. Je laat je vrienden zien (stap 3; love/belonging) en wat je verder bereikt hebt (stap 4). Hoe meer (belangrijke) vrienden of 'achievements' des te meer respect je krijgt van je omgeving, oftewel esteem.



    Het voegt in mijn ogen verder niks toe aan je eigen ontwikkeling als persoon, het laat 't alleen zien. Hoe zie jij stap 5 terug?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. @ ad

    stap 5: Self-actualization; Morality, creativity, spontaneity, problem solving , lack of prejudice, acceptance of facts

    Om er maar een paar te noemen... Ik schrijf/publiceer om me zelf te ontwikkelen om te leren om feedback te krijgen om mijn creativiteit kwijt te kunnen omdat ik het leuk vind, etc.

    Naar mijn gevoel bij uitstek vormen van self actualisation. Nu zit dat dichter tegen bloggen aan dan tegen social communities (zoals Hyves), maar is het imho wel een belangrijke reden voor veel mensen om actief te zijn op het net. Maar misschien denk ik te veel vanuit mezelf (N=1)?

    BeantwoordenVerwijderen
  12. @gijsbregt



    In veel gevallen is het bijhouden van een dagboek, bidden (spiritueel) of bloggen een manieren om je gedachten te ordenen. Bloggen heeft als extra toevoeging dat er ook op gereageerd kan worden. Hierbij is het wel de vraag hoeveel mensen daadwerkelijk het lezen en reageren (dit is in de meeste gevallen vrij laag).



    Internet in het algemeen is handig voor het inwinnen van informatie en meningen over vrijwel alle onderwerpen. Probleem blijft dat je altijd de 'meest geloofde' theorie zal vinden/horen, die niet altijd de juiste hoeft te zijn.



    imho wordt hyves hier amper voor gebruikt. Al zullen er altijd uitzonderingen zijn. Het voeren van 'echte' discussies is nog steeds gemakkelijker in real life. Je kan mensen natuurlijk wel ontmoeten via fora of blogs!



    Belangrijk is/blijft dat je plezier hebt in wat je doet!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ad,

    Dat laatste ben ik uiteraard met je eens. En eigenlijk wat je daarvoor schrijft ook. Hoe zat het trouwens ook al weer met de derde stap: belonging & social needs?

    ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  14. [...] 2. Ook artikelen op weblogs van specialisten kun je meenemen. Mits het natuurlijk betrouwbaar overkomt. Bijvoorbeeld http://www.yme.nl/ymerce/2007/08/13/weeffouten-in-het-net/ [...]

    BeantwoordenVerwijderen