woensdag 19 december 2007

Lunch 2.0 bij Hyves

Robert legt het op BlueAce al uit dus dat ga ik niet herhalen. Nog 50 van de 100 plekjes over...

"Ooit wel eens wezen lunchen bij Facebook? In Silicon Valley gebeurd het vaker dan je denkt, dankzij Lunch 2.0. Het concept is simpel: een zooitje geeks + een gratis lunch van een willekeurige startup = fun!

Op OpenCoffee Amsterdam kwam ik Peter Robinett tegen, een developer geboren in de valley en momenteel betrokken bij Mobypicture. We raakte in gesprek over de startup cultuur in Amsterdam en vroegen ons af hoe we daar iets positiefs aan zouden kunnen bijdragen. We mailden samen wat startups et voila: Lunch 2.0 Nederland was geboren!
Onze eerste Lunch 2.0 gebeurtenis zal plaatsvinden op 18 januari om 12:00 bij Hyves. Zij zijn vriendelijk akkoord gegaan om 100 van ons ontvangen, dus kom langs op onze Hyve en schrijf jezelf in. In de toekomst gaan we ook naar eBuddy op 1 februari. Mail ons op lunch20@lunch20.nl als je mee wilt helpen of een lunch wil organiseren — het is een gemakkelijke en geweldige weg om veel technologieleiders aan je bedrijf voorstellen.

Tot de volgende lunch!"

dinsdag 18 december 2007

De bewezen onzin van software patenten

Ik heb hier wel eens eerder mijn mening gegeven over het nut van (software) patenten. Kortweg: ze remmen innovatie. En dat zou op zich geen nieuws mogen zijn, maar mensen vinden het blijkbaar moeilijk om te kijken naar de feiten. Gelukkig zijn die er wel echter, nu alleen nog de ondernemers en politici die er naar gaan handelen in het belang van ons allemaal.


"Abstract: How could such industries as software, semiconductors, and computers have been so innovative despite historically weak patent protection? We argue that if innovation is both sequential and complementary—as it certainly has been in those industries—competition can increase firms’ future profits thus offsetting short-term dissipation of rents. A simple model also shows that in such a dynamic industry, patent protection may reduce overall innovation and social welfare. The natural experiment that occurred when patent protection was extended to software in the 1980's provides a test of this model. Standard arguments would predict that R&D intensity and productivity should have increased among patenting firms. Consistent with our model, however, these increases did not occur. Other evidence supporting our model includes a distinctive pattern of cross-licensing in these industries and a positive relationship between rates of innovation and firm entry."

donderdag 6 december 2007

Bizner, niet de bank voor ondernemers

Een tijdje terug schreef ik hier over mijn eerste ervaringen met Bizner, en die waren uiteindelijk heel positief. Dat positieve was echter van korte duur, en ik wordt daar dagelijks aan herinnerd als ik de misleidende reclames op televisie zie. Ik kreeg net een reactie op mijn eerste blogpost over Bizner binnen van iemand die zeer lovend spreekt over deze reclames en daar moet ik toch even op reageren:

"De reclames zijn anders dan anderen. Een jonge vrouwenstem fluisterd je veelbelovende dingen, dingen die andere banken niet doen. Kleine startersleningen, zonder moeilijke vragen of businessplannen, of gewoon wat advies, om je op weg te helpen. Kleine startes in mijn omgeving voelen zich ook aangesproken door deze stem van Bizner, ‘hadden ze dat in mijn tijd maar’…


Raar genoeg heb ik geen twijfel aan de oprechtheid van dit jonge bedrijf product en motiveert Bizner ongetwijfeld velen om inderdaad die droom na te streven. Een eigen bedrijf."

Maar de bank voor ondernemers blijkt uiteindelijk alleen maar mooie beloften te maken, het is zeker geen bank voor ondernemers. Ik moest zelf namelijk al vrij snel vanwege fiscale redenen een eenmanszaak omzetten in een BV. En daarvoor is een bankverklaring nodig. Wie bel je dan? Je bank natuurlijk. Maar wat was de reactie van Bizner? Open maar een rekening bij een andere bank, want bankverklaringen uitgeven vinden wij te lastig.

Even samenvattend: stel je start een onderneming en wil daarvoor een BV oprichten, dan is Bizner dus niet jouw bank. Al claimen ze dat wel in hun prachtige commercials.

dinsdag 4 december 2007

Moeten ambtenaren (mogen) bloggen?

Ik was vandaag in Den Haag waar ik participeerde in een sessie over nieuwe media en overheidscommunicatie. Als snel ging de discussie over de vraag hoe actief ambtenaren zich moeten (mogen) begeven in het 'social media landschap'. Ik denk persoonlijk dat het veel toegevoegde waarde kan hebben wanneer bijvoorbeeld beleidsmedewerkers met kennis van zaken actief bloggen en participeren in conversaties die vooral online gevoerd worden. Mijn advies aan de overheid zou zijn om dit vooral, maar niet uitsluitend, op persoonlijke titel te laten doen (net zoals ik hier ook wel eens over Eccky en Hyves blog), maar wel met bepaalde richtlijnen over wat wel en niet te zeggen. Het moet niet noodzakelijk een formeel orgaan van de overheid zijn, maar vooral een manier om kennis te delen en daarmee meer inzicht te geven in complexe materie en bijbehorende oplossingen en standpunten.

Daarnaast denk ik dat het helemaal geen vraag is of het moet mogen, het gebeurt toch. Al dan niet anoniem of onder pseudoniem. Dus de beste manier om het te 'controleren' (vanuit een overheids perspectief) is door het te faciliteren wat mij betreft.

Iemand een andere suggestie?

LeWeb3 etentje in Parijs volgende week?

Ik ben volgende week weer op LeWeb3 en net als vorig jaar gaan we deze keer weer een hapje eten met de Nederlanders en Belgen. Laat Ronald even weten of je er maandagavond bij bent!