dinsdag 4 december 2007

Moeten ambtenaren (mogen) bloggen?

Ik was vandaag in Den Haag waar ik participeerde in een sessie over nieuwe media en overheidscommunicatie. Als snel ging de discussie over de vraag hoe actief ambtenaren zich moeten (mogen) begeven in het 'social media landschap'. Ik denk persoonlijk dat het veel toegevoegde waarde kan hebben wanneer bijvoorbeeld beleidsmedewerkers met kennis van zaken actief bloggen en participeren in conversaties die vooral online gevoerd worden. Mijn advies aan de overheid zou zijn om dit vooral, maar niet uitsluitend, op persoonlijke titel te laten doen (net zoals ik hier ook wel eens over Eccky en Hyves blog), maar wel met bepaalde richtlijnen over wat wel en niet te zeggen. Het moet niet noodzakelijk een formeel orgaan van de overheid zijn, maar vooral een manier om kennis te delen en daarmee meer inzicht te geven in complexe materie en bijbehorende oplossingen en standpunten.

Daarnaast denk ik dat het helemaal geen vraag is of het moet mogen, het gebeurt toch. Al dan niet anoniem of onder pseudoniem. Dus de beste manier om het te 'controleren' (vanuit een overheids perspectief) is door het te faciliteren wat mij betreft.

Iemand een andere suggestie?

5 opmerkingen:

  1. Ik denk dat je met 'faciliteren' een belangrijke spijker op de kop slaat. Als de overheid het bloggen zowel technisch, inhoudelijk, etc. ondersteund en mogelijk maakt (oftewel faciliterend), dan kan je als overheid jouw ambtenaren inzetten om de conversatie met jouw doelgroep ('de burger') tot stand te brengen. Faciliteren gaat verder dan techniek, maar betekent ook bijvoorbeeld aandacht voor 'hoe een goed blogbericht te schrijven', 'hoe om te gaan met reageerders', 'waar over kan je beter wel en nog even niet bloggen'. Je stelt dan als werkgever geen regels, maar biedt juist een kader aan waarbinnen de individuele ambtenaar kan excelleren. Je kan hem daarbij ook laten excelleren op gemeenschappelijke weblogs en blogs van anderen.



    Maar goed, dit is allemaal mooie praat, want de overheidsinstanties moeten eerst op strategisch niveau de kansen zien, alvorens ze ook bezig kunnen met interactieve communicatie en marketing. Een inzicht wat ook in mijn wereld (de zorg) soms nog lastig is te bereiken. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik denk dat ze de kansen wel zien, de grote uitdaging is een cultuurverandering die dit gaat toestaan en zelfs aanmoedigen. Een paar succesvolle voorbeelden zullen wel helpen, en die gaan zeker komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben het met je eens dat het op persoonlijke titel het meest epxressief zal zijn (zie ook http://www.vue-royale.nl/index.php/site/comments/... ). En expressie is toch wel waar het met blogs om begonnen is; op een politieke nuance in een posting zit maar een klein deel te wachten vermoed ik. Ik werk veel met ministeries en de publieke sector, maar of de cultuur daar snel omgaat... Ik kan je een mooie anekdote vertellen over een burgemeester van een van onze grootste steden: hilarisch.

    Moedig dan ook van Hirsch Ballin om plannen uit te rollen richting open communicatie! (zie ook http://www.vue-royale.nl/index.php/site/comments/... )



    Het meeste geloof ik in de day-to-day experiences van politici, plaatje & kort praatje. Veilig, maar toch veelzeggend: context zegt veel, mits de content authentiek en ongeregisseerd(...) is.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. [...] Zie ook Yme’s blogpost: Moeten ambtenaren mogen bloggen?  [...]

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Eens: ambtenaren MOETEN bloggen.



    De overheid zit op heel veel kostbare informatie die op dit moment niet optimaal gebruikt wordt. De overheid wil graag betrokken burgers, dan zal de overheid ook iets moeten geven om betrokken bij te raken.



    Dit raakt ook een beetje de discussie over ambtenaren die op wikipedia zitten. Dat is toch juist geweldig? Moedig aan dat je kunt zien dat iets overheidsinformatie is, dat zal de kwaliteit ten goede komen.



    De obstakels komen we vanzelf tegen, ik vertrouw erop dat die te overkomen zijn.

    BeantwoordenVerwijderen