Gisteren was het weer Online Tuesday (video hier (vanaf 24:00) en hier als het goed is), samen met Erwin Blom hebben we de avond ingevuld met verhalen, cases en learnings over social media en wat merken en marketeers daar nu al mee kunnen. In tegenstelling tot een verkeerd opgeschreven quote van mij op de voorpagina van de Adformatie is dat best veel;-) Hieronder mijn presentatie voor de mensen die 'm nog terug willen kijken, ik ging er ongetwijfeld wat snel doorheen...
woensdag 9 december 2009
dinsdag 8 december 2009
Aantal actieve Nederlandse Facebook gebruikers is gedaald in november 2009?
Mmm, dit is wel apart nieuws. Volgens de Facebook Global Monitor van december 2009 is het aantal actieve Nederlandse Facebook gebruikers in november gedaald met 2,9% (48.420 minder actieve gebruikers dan de maand ervoor). Alleen in Rusland en Vietnam daalt het sneller, en alleen in de Verenigde Arabische Emiraten daalt de penetratie binnen de hele bevolking sneller. Zie hieronder het overzicht dat gebaseerd is op data van Facebook zelf.
woensdag 2 december 2009
Dat is fijn TV kijken
Ondanks het feit dat we dit waarschijnlijk nog niet met z'n allen tegelijk moeten gaan doen ben ik inmiddels verslaafd aan YouTube in de HD kwaliteit zoals deze sinds 12 november aangeboden wordt. De kwaliteit is zo goed, en het aanbod zo groot, dat ik inmiddels automatisch naar YouTube ga wanneer ik mijn 50 inch TV aanzet. Dus als ze zich afvragen of ik ook ga betalen voor beter aanbod van content die normaal gesproken alleen via de reguliere TV distributiesystemen (ook in HD, maar niet on-demand) tot mij komt dan is het antwoord volmondig JA.
vrijdag 20 november 2009
Twitter geolocatie via Hyves
Leuk, vandaag heeft Twitter de geolocatie functionaliteit aangezet. Je moet hem in de settings bij Twitter activeren, maar als je daarna via Hyves een WieWatWaar met locatie doorgeeft (met de nieuwe iPhone app bijvoorbeeld) dan verschijnt deze ook in je tweet (wel even Hyves en Twitter koppelen). Nog niet zichtbaar op twitter.com, maar wel bijvoorbeeld als je Seesmic Web gebruikt. Zie het voorbeeld hieronder.
zondag 8 november 2009
Bloggers & Twitteraars presentatie #hyveshq
Pieter Bas Elskamp was sneller dan ikzelf met het online zetten van de presentatie van afgelopen vrijdag, bij deze bedankt @elskamp. Als je het goed vind embed ik 'm hieronder ook even;-) Dank verder aan iedereen die erbij geweest is, wat ons betreft krijgt het zeker een vervolg!
vrijdag 6 november 2009
woensdag 28 oktober 2009
Google gaat achter TomTom aan
Ik kan me nog wat leuke discussies herinneren over dit onderwerp op deze blog...
Since 2005, millions of people have relied on Google Maps for mobile to get directions on the go. However, there's always been one problem: Once you're behind the wheel, a list of driving directions just isn't that easy to use. It doesn't tell you when your turn is coming up. And if you miss a turn? Forget it, you're on your own. Today we're excited to announce the next step for Google Maps for mobile: Google Maps Navigation (Beta) for Android 2.0 devices.
maandag 19 oktober 2009
Bloggers & twitteraars: meet Hyves
Met de groeiende populariteit van diensten als Twitter en Facebook krijgen we steeds vaker de vraag wat de strategie van Hyves is, hoe we relevant blijven, hoe we ons onderscheiden, of we nog groeien, of we samenwerken, ga zo maar door. Ook steeds vaker lezen we de blogposts en tweets van mensen die hun persoonlijke ervaringen delen alsof ze representatief zijn voor heel Nederland. Allemaal begrijpelijk, maar we willen toch eens kijken of we er niet in ieder geval voor kunnen zorgen dat iedereen beschikt over de juiste informatie. En dat eventuele vragen ook gesteld kunnen worden aan de juiste personen. Hyves blijft sterk groeien en we hebben een duidelijke visie voor de rol van Hyves in de toekomst, rekening houdend met de snelle veranderingen om ons heen. Deze visie, en de uitwerking daarvan, delen en toetsen we graag met jullie. Om dit proces een kickstart te geven organiseren we op 6 november vanaf 16.00 een 'Bloggers & Twitteraars: meet Hyves' sessie met aansluitend een meer dan gezellig drankje in ons mooie pand aan het Frederiksplein in Amsterdam. Even kennismaken met de 140 meer en minder bekende gezichten achter het bedrijf Hyves.
Agenda 6 november 2009
16.00 - Welkom
16.15 - Hoe gaat het met Hyves?
16.30 - Sneak preview(s)
16.45 - Alles wat je altijd al wilde weten maar niet durfde te vragen
17.30 - Hyves HQ drinks & snacks
22.00 - Afsluiten
Wil je erbij zijn? Laat hieronder even een reactie achter, vergeet niet je email-adres in te vullen en een link te plaatsen naar jouw website, blog, Twitter, Facebook of Hyves profiel zodat we weten wie je bent. Je krijgt van ons een bevestiging per email.
Agenda 6 november 2009
16.00 - Welkom
16.15 - Hoe gaat het met Hyves?
16.30 - Sneak preview(s)
16.45 - Alles wat je altijd al wilde weten maar niet durfde te vragen
17.30 - Hyves HQ drinks & snacks
22.00 - Afsluiten
Wil je erbij zijn? Laat hieronder even een reactie achter, vergeet niet je email-adres in te vullen en een link te plaatsen naar jouw website, blog, Twitter, Facebook of Hyves profiel zodat we weten wie je bent. Je krijgt van ons een bevestiging per email.
maandag 21 september 2009
Social media in Nederland, in cijfers
De afgelopen tijd kreeg ik regelmatig de vraag hoe het nu zit met de groei van Hyves in Nederland, en dan met name in relatie tot Twitter en Facebook. Ik heb er de ComScore cijfers over december 2008 en juli 2009 even bijgepakt en onderstaand overzicht gemaakt. Je zult zien dat met name het bereik van Facebook is toegenomen (dit is niet gelijk aan het aantal actieve geregistreerde gebruikers overigens), maar het gebruik ervan (ook per gebruiker) blijft echt heel ver achter bij bijvoorbeeld Hyves (zelfs vergeleken met de VS, hun thuisland). Bij Twitter is dit verschil nog veel groter, maar daar is alleen twitter.com in opgenomen. Laat maar even weten welke vragen dit oproept, ik zal proberen het overzicht dan verder aan te vullen.
woensdag 2 september 2009
De toekomst zien
Wil je de toekomst zien? Wil je weten waarom een bedrijf (niet de huidige toepassing) als Layar toekomst heeft? Goed kijken dan;-)
These lenses don’t need to be very complex to be useful. Even a lens with a single pixel could aid people with impaired hearing or be incorporated as an indicator into computer games. With more colors and resolution, the repertoire could be expanded to include displaying text, translating speech into captions in real time, or offering visual cues from a navigation system. With basic image processing and Internet access, a contact-lens display could unlock whole new worlds of visual information, unfettered by the constraints of a physical display.
maandag 20 juli 2009
Oude wijn in nieuwe zakken, rustig ademhalen
Je hoort het ze wel vaker zeggen, de mensen die het allemaal al een keer gezien hebben en vinden dat 'het internet' eigenlijk niets nieuws is. In de categorie het internet is 'a series of tubes' (de beschrijving van het internet door de Amerikaanse senator Ted Stevens) past ook deze blogpost van Paul Teixeira. De zon komt elke dag nog op dus de wereld verandert niet;-)
Online media, of het nu ‘traditionele websites’ zijn of andersoortige (bijvoorbeeld mobiel), vertegenwoordigen – naar mijn mening – nauwelijks een enorme revolutie in uitgeefland. Het is oude wijn in nieuw zakken. Mijn advies aan uitgevers die internet-goeroes laten opdraven voor veel geld? Haal rustig adem, laat de goeroe in kwestie lekker thuiszitten (scheelt weer verspilde tijd en weggegooid geld) en ga eens terug naar de basis van het uitgeven: geld verdienen aan het verstrekken van informatie aan een specifieke doelgroep.
vrijdag 10 juli 2009
Wat houdt Nederland NU bezig?
'Real Time Search' is een onderwerp waar dezer dagen veel over geschreven en gepraat wordt. Danny Sullivan probeerde gisteren al een definitie te geven op zijn blog Search Engine Land. Twitter's Firehose is voor hem het ultieme voorbeeld, voor mij ook. Veel van de ontwikkelingen van de laatste tijd zijn geinspireerd op wat Twitter als eerste goed deed. Vandaag lanceren we bij Hyves iets dat iedereen in staat stelt om te 'voelen' wat Nederland nu bezighoudt, inclusief smileys, foto's en lokaties, dus niet alleen tekst. Ik kan er veel over zeggen, maar het is goed om zelf even een kijkje te nemen (lees verder hieronder).Belangrijk om erbij te vermelden is dat het hier alleen gaat om de WieWatWaartjes die zichtbaar zijn voor 'Iedereen' (of 'Hyvers' als je ingelogd bent). Dit is een fractie van het totaal aantal WieWatWaartjes dat op Hyves geplaatst wordt, maar toch geeft het een goed beeld van hoe Nederland over iets denkt, met name bij publieke gebeurtenissen. We testen dit achter de schermen al wat langer en bij het Koninginnedagdrama in Apeldoorn, het overlijden van Michael Jackson en de uitschakeling van de Toppers op het Eurovisiesongfestival vond ik het interessanter om naar deze stroom van berichten en emoties te kijken dan naar de TV. En wie weet zullen we snel een versmelting van beide zien;-)
De Telegraaf neemt vast een voorproefje, kijk in de rechterkolom op hun Tour de France pagina en je ziet de laatste WieWatWaartjes gefilterd voor de 'Tour'. En morgen op Dance Valley zie je de stroom aan berichten die daar geplaatst worden live op een scherm van 6x4 meter. En als ik kijk naar Schiphol, dan zou ik daar ook graag snel zo'n scherm zien;-)
Wil jij zelf zo'n stroom aan berichten op jouw website? Zie de code hier waarbij 'onderwerp' het eventuele filter is wat je kunt gebruiken. Wil jij als developer toegang tot al deze real-time data? Heb jij leuke ideeen voor nieuwe toepassingen, betere visualisaties? Kijk dan even hier.
De Telegraaf neemt vast een voorproefje, kijk in de rechterkolom op hun Tour de France pagina en je ziet de laatste WieWatWaartjes gefilterd voor de 'Tour'. En morgen op Dance Valley zie je de stroom aan berichten die daar geplaatst worden live op een scherm van 6x4 meter. En als ik kijk naar Schiphol, dan zou ik daar ook graag snel zo'n scherm zien;-)
Wil jij zelf zo'n stroom aan berichten op jouw website? Zie de code hier waarbij 'onderwerp' het eventuele filter is wat je kunt gebruiken. Wil jij als developer toegang tot al deze real-time data? Heb jij leuke ideeen voor nieuwe toepassingen, betere visualisaties? Kijk dan even hier.
woensdag 24 juni 2009
Dit geloof je niet
Ik was gisteren een dagje offline, dus het grote nieuws over mijn favoriete onderwerp op deze blog (1, 2, 3, 4, 5) was me even ontgaan. Maar nu ben ik me hardop aan het verbazen over het feit dat de mensen die in de Commissie Brinkman (of de Tijdelijke Commissie Innovatie en Toekomst Pers) zitting hebben (waaronder Paul Molenaar en Bart Brouwers) hun naam durven te verbinden aan het idiote advies aan minister Plasterk dat er uitgekomen is.
Ik verwijs verder maar even naar de reactie van Kees Zegers (per open brief), oprichter van NU.nl, die zegt het treffend genoeg...
Ik verwijs verder maar even naar de reactie van Kees Zegers (per open brief), oprichter van NU.nl, die zegt het treffend genoeg...
dinsdag 16 juni 2009
Gratis Hyves Goldmembership en een redesign?
Het heeft een jaartje of vijf geduurd, maar nu staan we dan echt op het punt om Hyves in een nieuw jasje te gaan aanschouwen. Verfrist, beter te personaliseren, beter te gebruiken, meer gericht op de kernfuncties, en met een paar leuke nieuwe features. Wil jij het testen? Dan moet je Goldmember zijn, dus daarom krijgen de eerste mensen die reageren (ja, er zit een limiet op;-)) een 1-jarig Goldmembership cadeau (mooie stats, smileys en onbeperkt foto's uploaden en downloaden). Doe een @yme reply op Twitter met de tekst #HyvesRedesign en daarachter je Hyves gebruikersnaam zodat ik je snel Goldmember kan maken.
Oh ja, niet iedereen is even blij met alle wijzigingen;-)
Oh ja, niet iedereen is even blij met alle wijzigingen;-)
woensdag 27 mei 2009
OpenID in de praktijk
12 mei was er een interessante OpenID bijeenkomst waar ik ook een praatje heb gehouden. Hieronder de slides van mijn presentatie en een kort videoverslag van de dag zelf .
src="http://content.bitsontherun.com/players/R43kUpq2-51355-33675.js
">
src="http://content.bitsontherun.com/players/R43kUpq2-51355-33675.js
">
maandag 18 mei 2009
Hoe blijven kranten geld verdienen?
Leuk stukje bij de Guardian, een krant die het al langere tijd lijkt te snappen. Zij leggen nog eens heel kort uit waarom er vandaag de dag geen goed inkomstenmodel voor de oude kranten lijkt te zijn, het is heel simpel:
The problem at the moment is that the web is awash with free content, and in a competitive market the price always converges on the marginal cost – which is currently zero. But as providers disappear (or, like Murdoch, decide to charge), the supply of free news will diminish and something more like a normal market will emerge. Only then will we find out what people are willing to pay for news.
dinsdag 12 mei 2009
Democratisch advertenties blokkeren
Het proces waarmee de volgende versie van het produkt Adblock Plus vorm aan het krijgen is, is op zich interessant te noemen. Gegeven het doel van het produkt, advertenties blokkeren op elke website, maar ook gegeven de manier waarop input van gebruikers en webmasters is verzameld en verwerkt.
As I stated many times before, my goal with Adblock Plus isn’t to destroy the advertising industry. In the end, the Internet does need money to run and ads are still the most universal way to distribute that money. The only problem is that ads are becoming increasingly intrusive and annoying as webmasters try to maximize their profits which is the main reason people install Adblock Plus. So the idea is to give control back to the users by allowing them to block annoying ads. Since the non-intrusive ads would be blocked less often it would encourage webmasters to use such ads, balance restored.
vrijdag 1 mei 2009
woensdag 22 april 2009
Betalen voor bandbreedte
De investeringen in, en kosten van, het leveren van steeds breedbandiger internet nemen snel toe. En dat is niet raar gegeven het feit dat wij steeds meer internet gebruiken, met name voor toepassingen die veel bandbreedte vragen zoals video en muziek. En er is geen enkel sigaal dat er op wijst dat de groeiende bandbreedtebehoefte binnenkort piekt.
De discussie over de prijsmodellen voor het leveren van internettoegang, zowel mobiel als vast, zijn hevig. Voornaamste 'probleem' is het feit dat de mensen die het meest gebruik maken van internetdiensten tevens de mensen zijn die inmiddels gewend zijn aan een 'vaste prijs' voor onbeperkt gebruik, de flat-rate. Die vaste prijs was nodig om mensen te laten kennismaken met het internet en het nut ervan, zonder het gevoel te hebben een hoge rekening gepresenteerd te krijgen. Hoe kan een digibeet nou begijpen dat eenYoutube-filmpje kijken over het algemeen meer 'kost' dan het ontvangen van een tekstemail?
Het flat-rate model heeft echter als nadeel dat degene die internettoegang verkoopt er maar tot op zekere hoogte belang bij heeft dat je ook daadwerkelijk veel gebruik gaat maken van internetdiensten. Dat is een situatie die niet meer houdbaar is en dus is er een duidelijke trend naar het zoeken van mogelijkheden voor het afrekenen op basis van gebruik. Dat dit niet vanzelf zal gaan bleek wel uit de discussie die ik had met (o.a.) Ben Verwaayen die eigenlijk aangaf dat betalen voor gebruik nooit zal werken omdat het in het verleden ook niet gewerkt heeft. Maar mijn stelling is dat mensen het internet nu zodanig op waarde weten te schatten dat ze er een stuk meer open voor zullen staan, mits op de juiste manier gepresenteerd. Wat mij betreft is de hele situatie redelijk vergelijkbaar met het betalen voor electriciteit. Ook daar betaal je voor gebruik, maar is er bijvoorbeeld wel een verschil tussen piek- en daluren.
Maar goed, we zullen zien hoe het uitpakt. Time Warner Cable probeerde het recent in de VS, maar de conclusie van dat verhaal is vooralsnog dat er dus geen verdere investeringen gaan komen in een verbeterde infrastructuur.
De discussie over de prijsmodellen voor het leveren van internettoegang, zowel mobiel als vast, zijn hevig. Voornaamste 'probleem' is het feit dat de mensen die het meest gebruik maken van internetdiensten tevens de mensen zijn die inmiddels gewend zijn aan een 'vaste prijs' voor onbeperkt gebruik, de flat-rate. Die vaste prijs was nodig om mensen te laten kennismaken met het internet en het nut ervan, zonder het gevoel te hebben een hoge rekening gepresenteerd te krijgen. Hoe kan een digibeet nou begijpen dat eenYoutube-filmpje kijken over het algemeen meer 'kost' dan het ontvangen van een tekstemail?
Het flat-rate model heeft echter als nadeel dat degene die internettoegang verkoopt er maar tot op zekere hoogte belang bij heeft dat je ook daadwerkelijk veel gebruik gaat maken van internetdiensten. Dat is een situatie die niet meer houdbaar is en dus is er een duidelijke trend naar het zoeken van mogelijkheden voor het afrekenen op basis van gebruik. Dat dit niet vanzelf zal gaan bleek wel uit de discussie die ik had met (o.a.) Ben Verwaayen die eigenlijk aangaf dat betalen voor gebruik nooit zal werken omdat het in het verleden ook niet gewerkt heeft. Maar mijn stelling is dat mensen het internet nu zodanig op waarde weten te schatten dat ze er een stuk meer open voor zullen staan, mits op de juiste manier gepresenteerd. Wat mij betreft is de hele situatie redelijk vergelijkbaar met het betalen voor electriciteit. Ook daar betaal je voor gebruik, maar is er bijvoorbeeld wel een verschil tussen piek- en daluren.
Maar goed, we zullen zien hoe het uitpakt. Time Warner Cable probeerde het recent in de VS, maar de conclusie van dat verhaal is vooralsnog dat er dus geen verdere investeringen gaan komen in een verbeterde infrastructuur.
donderdag 16 april 2009
Waarom accepteert Hyves zelf geen OpenID?
Dat is geen vraag aan mijzelf, maar gezien de reacties op het bericht van gisteren had ik de vraag wel moeten zien aankomen en dus het antwoord alvast moeten geven;-) Bij deze alsnog.
De aankondiging van gisteren was niet gericht op Hyvers, maar vooral op de Nederlandse webindustrie. Wij geloven dat open standaarden als OpenID een belangrijke rol moeten gaan spelen, en met het 'geven' van een OpenID aan half Nederland willen we een eerste stap zetten die anderen moet bewegen om er ook mee aan de slag te gaan. Wij verwachten niet dat Hyvers nu en masse hun Hyves OpenID gaan gebruiken aangezien er in Nederland nagenoeg geen websites zijn die het accepteren, dat gaf ik gisteren ook al aan.
Maar waarom geven wij dan niet het goede voorbeeld door mensen die al een (niet Hyves) OpenID hebben deze te laten gebruiken op hyves.nl?
Het gebruik van Hyves via andere interfaces dan de standaard website neemt zeer snel toe, zo'n 15% van de gebruikers Hyved ook via de mobiele telefoon of SMS bijvoorbeeld. OpenID is echter zeer sterk gericht op het gebruik binnen een webbrowser die draait op een PC. Anders gezegd, het is erg lastig, en soms onmogelijk, om met een OpenID in te loggen op bijvoorbeeld de mobiele sites en applicaties van Hyves. Of dit wel of niet kan is echter afhankelijk van de betreffende OpenID provider en op dit moment zouden we veel te veel problemen creeren voor Hyvers die niet met een gebruikersnaam/wachtwoord combinatie kunnen inloggen maar alleen met een OpenID. Chris Messina, geen onbekende in het OpenID wereldje, heeft over dit onderwerp al een paar keer geschreven. Hyves als OpenID provider heeft overigens wel een goede ondersteuning voor het gebruik op mobiele websites, maar ook op dat vlak kan er (bijv. met gebruik van SMS) nog veel verbeteren en zullen we dat ook gaan doen.
Er zijn goede argumenten genoemd waarom Hyves OpenID zou moeten accepteren, en ik sluit ook zeker niet uit dat we dat zullen gaan doen, maar af en toe krijg ik het gevoel alsof het accepteren van OpenID (door Hyves) een doel op zich moet zijn. Zonder dat er rekening gehouden wordt met beperkingen van OpenID en alle gevolgen van dien. Om die uitdagingen aan te gaan zullen veel meer partijen moeten gaan meewerken, en dat is wat wij op korte termijn willen bereiken. Iedereen die een beetje thuis is in de OpenID discussie weet dat de gebruikerservaring niet altijd optimaal is, het laatste wat we nu zouden moeten willen is om gewone gebruikers dat ook te laten ervaren. Daarmee zeg ik niet dat we niet verder kunnen met OpenID, maar wel dat we goed moeten kijken naar waar het nu direct goed inzetbaar kan zijn.
De aankondiging van gisteren was niet gericht op Hyvers, maar vooral op de Nederlandse webindustrie. Wij geloven dat open standaarden als OpenID een belangrijke rol moeten gaan spelen, en met het 'geven' van een OpenID aan half Nederland willen we een eerste stap zetten die anderen moet bewegen om er ook mee aan de slag te gaan. Wij verwachten niet dat Hyvers nu en masse hun Hyves OpenID gaan gebruiken aangezien er in Nederland nagenoeg geen websites zijn die het accepteren, dat gaf ik gisteren ook al aan.
Maar waarom geven wij dan niet het goede voorbeeld door mensen die al een (niet Hyves) OpenID hebben deze te laten gebruiken op hyves.nl?
Het gebruik van Hyves via andere interfaces dan de standaard website neemt zeer snel toe, zo'n 15% van de gebruikers Hyved ook via de mobiele telefoon of SMS bijvoorbeeld. OpenID is echter zeer sterk gericht op het gebruik binnen een webbrowser die draait op een PC. Anders gezegd, het is erg lastig, en soms onmogelijk, om met een OpenID in te loggen op bijvoorbeeld de mobiele sites en applicaties van Hyves. Of dit wel of niet kan is echter afhankelijk van de betreffende OpenID provider en op dit moment zouden we veel te veel problemen creeren voor Hyvers die niet met een gebruikersnaam/wachtwoord combinatie kunnen inloggen maar alleen met een OpenID. Chris Messina, geen onbekende in het OpenID wereldje, heeft over dit onderwerp al een paar keer geschreven. Hyves als OpenID provider heeft overigens wel een goede ondersteuning voor het gebruik op mobiele websites, maar ook op dat vlak kan er (bijv. met gebruik van SMS) nog veel verbeteren en zullen we dat ook gaan doen.
Er zijn goede argumenten genoemd waarom Hyves OpenID zou moeten accepteren, en ik sluit ook zeker niet uit dat we dat zullen gaan doen, maar af en toe krijg ik het gevoel alsof het accepteren van OpenID (door Hyves) een doel op zich moet zijn. Zonder dat er rekening gehouden wordt met beperkingen van OpenID en alle gevolgen van dien. Om die uitdagingen aan te gaan zullen veel meer partijen moeten gaan meewerken, en dat is wat wij op korte termijn willen bereiken. Iedereen die een beetje thuis is in de OpenID discussie weet dat de gebruikerservaring niet altijd optimaal is, het laatste wat we nu zouden moeten willen is om gewone gebruikers dat ook te laten ervaren. Daarmee zeg ik niet dat we niet verder kunnen met OpenID, maar wel dat we goed moeten kijken naar waar het nu direct goed inzetbaar kan zijn.
woensdag 15 april 2009
Helft van alle Nederlanders heeft een OpenID
Dat Nederlanders sociaal actief zijn op het web blijkt nog maar weer eens uit het gisteren gepubliceerde onderzoek van Ruigrok NetPanel in de aanloop naar The Next Web conferentie. 70% van alle Nederlands is actief, en veruit het grootste deel daarvan op Hyves.
Nou is Hyven op Hyves natuurlijk erg mooi, maar een belangrijke trend is ook de verwevenheid van diensten als Hyves met andere webdiensten. En het daarmee gepaard gaande gemak dat mensen overal hun gegevens en vrienden bij de hand hebben. De komende tijd zullen we veel nieuwe instrumenten gaan lanceren die het makkelijker maken om de sociale en virale kracht Hyves ook in te zetten op andere websites. OpenID is in dat kader een van de belangrijkste bouwstenen die we nu ontwikkelen. Het stelt vanaf vandaag bijna 8 miljoen Hyvende Nederlanders in staat om op een makkelijke en veilige manier te registreren en in te loggen op andere websites, gebruik makend van hun Hyves gebruikersnaam en wachtwoord. OpenID is een open standaard die elke website makkelijk kan implementeren, met een beetje gelukt hoeven we straks dus nog maar één gebruikersnaam/wachtwoord combinatie te onthouden;-)
Vanaf nu kun je bij elke website die OpenID ondersteunt dus registreren met jouw eigen Hyves webadres, in mijn geval is dat yme-bosma.hyves.nl. Je kunt ook gewoon hyves.nl invullen. Er zijn inmiddels vele tienduizenden websites waar je jouw Hyves OpenID kunt gebruiken om te registreren, belangrijke voorbeelden zijn weblogdiensten als Blogger en Typepad.
Wil je het zelf eens proberen? Als je nou Twitter gebruikt, registreer je dan bij Twitterfeed (met een Hyves OpenID) en stel daar meteen in dat je jouw WieWatWaartjes wilt laten verschijnen als tweet op Twitter door de volgende RSS feed URL in te vullen (met jouw Hyves gebruikersnaam in plaats van 'xxx'):
Er zijn nog weinig Nederlandse websites die het mogelijk maken om met een OpenID te registreren en in te loggen, maar er zijn voldoende partijen die daar verandering in willen brengen nu sinds vandaag de Hyvende helft van Nederland ook daadwerkelijk een OpenID heeft. In samenwerking met een aantal organisaties willen we als Hyves bijdragen aan het succes van OpenID in Nederland. We nodigen dan ook eenieder uit die ermee aan de slag wil om op 12 mei naar het 'OpenID in de praktijk' event te komen waar we al onze plannen en mogelijkheden zullen toelichten.
Je kunt je Hyves account nu dus gebruiken als OpenID, maar deze dienst is nog in ontwikkeling (beta). In de komende weken zullen er verschillende uitbreidingen en verbeteringen komen die Hyves OpenID nog makkelijker en nuttiger zullen maken. Feedback en ideeen zijn uiteraard welkom!
Nou is Hyven op Hyves natuurlijk erg mooi, maar een belangrijke trend is ook de verwevenheid van diensten als Hyves met andere webdiensten. En het daarmee gepaard gaande gemak dat mensen overal hun gegevens en vrienden bij de hand hebben. De komende tijd zullen we veel nieuwe instrumenten gaan lanceren die het makkelijker maken om de sociale en virale kracht Hyves ook in te zetten op andere websites. OpenID is in dat kader een van de belangrijkste bouwstenen die we nu ontwikkelen. Het stelt vanaf vandaag bijna 8 miljoen Hyvende Nederlanders in staat om op een makkelijke en veilige manier te registreren en in te loggen op andere websites, gebruik makend van hun Hyves gebruikersnaam en wachtwoord. OpenID is een open standaard die elke website makkelijk kan implementeren, met een beetje gelukt hoeven we straks dus nog maar één gebruikersnaam/wachtwoord combinatie te onthouden;-)
Vanaf nu kun je bij elke website die OpenID ondersteunt dus registreren met jouw eigen Hyves webadres, in mijn geval is dat yme-bosma.hyves.nl. Je kunt ook gewoon hyves.nl invullen. Er zijn inmiddels vele tienduizenden websites waar je jouw Hyves OpenID kunt gebruiken om te registreren, belangrijke voorbeelden zijn weblogdiensten als Blogger en Typepad.
Wil je het zelf eens proberen? Als je nou Twitter gebruikt, registreer je dan bij Twitterfeed (met een Hyves OpenID) en stel daar meteen in dat je jouw WieWatWaartjes wilt laten verschijnen als tweet op Twitter door de volgende RSS feed URL in te vullen (met jouw Hyves gebruikersnaam in plaats van 'xxx'):
- http://www.hyves-feeds.nl/rss/hyver/xxx/wiewatwaar/
- Zorg dat je WWWs op 'Zichtbaar voor Iedereen' staan
- 'Include description only'
Er zijn nog weinig Nederlandse websites die het mogelijk maken om met een OpenID te registreren en in te loggen, maar er zijn voldoende partijen die daar verandering in willen brengen nu sinds vandaag de Hyvende helft van Nederland ook daadwerkelijk een OpenID heeft. In samenwerking met een aantal organisaties willen we als Hyves bijdragen aan het succes van OpenID in Nederland. We nodigen dan ook eenieder uit die ermee aan de slag wil om op 12 mei naar het 'OpenID in de praktijk' event te komen waar we al onze plannen en mogelijkheden zullen toelichten.
Je kunt je Hyves account nu dus gebruiken als OpenID, maar deze dienst is nog in ontwikkeling (beta). In de komende weken zullen er verschillende uitbreidingen en verbeteringen komen die Hyves OpenID nog makkelijker en nuttiger zullen maken. Feedback en ideeen zijn uiteraard welkom!
maandag 6 april 2009
Vragen bij het 'Notice & Takedown in Web 2.0' onderzoek
Update: Lees vooral ook de reacties onderaan dit bericht van onder andere de betreffende onderzoeker, Arnoud Engelfriet. Hieruit blijkt duidelijk dat de conclusies van het niet goed opgezette onderzoek veel te kort door de bocht (en verkeerd) zijn. Arnoud's reactie op onderstaande blogpost onderschrijft ook nog eens dat hij vooral op zoek is naar publiciteit, niet naar een zinnige dialoog over de kern van deze zaak (zie ook mijn reactie op zijn blog).
Vanochtend publiceerde ICTRecht de resultaten van een onderzoek over het beleid van communitysites als Hyves m.b.t. het verwijderen van materiaal indien daarom verzocht is door de rechthebbende. De conclusie was dat websites als Hyves dit veel te makkelijk doen, iets waar terecht veel aandacht aan is gegeven door allerlei publicaties (hier, hier, hier, hier en hier).
Probleem is echter dat er de nodige vraagtekens te zetten zijn bij het onderzoek. Bij Hyves bijvoorbeeld was een profiel aangemaakt onder de naam van Peter Pan en dat profiel had 0 vrienden toen er een brief van een advocaat bij ons binnenkwam met het verzoek om een stuk content te verwijderen van het betreffende profiel. Normaal gesproken zoeken we dergelijke zaken goed uit in samenwerking met SOLV, specialist op dit gebied. In dit geval was er echter voor gekozen om dat traject niet in te gaan, het kost namelijk veel tijd en geld. Het betreffende net aangemaakte profiel voldeed uberhaupt al niet aan de Hyves voorwaarden want het was geen echt persoon.
Bij Hyves gaan we hier wel degelijk zo goed mogelijk mee om, en natuurlijk staan we altijd open voor pragmatische adviezen om dit soort gevoelige zaken te kunnen verbeteren. Dit onderzoek en de bijbehorede publicatie hadden wat dat betreft ook wat zorgvuldiger kunnen zijn.
Vanochtend publiceerde ICTRecht de resultaten van een onderzoek over het beleid van communitysites als Hyves m.b.t. het verwijderen van materiaal indien daarom verzocht is door de rechthebbende. De conclusie was dat websites als Hyves dit veel te makkelijk doen, iets waar terecht veel aandacht aan is gegeven door allerlei publicaties (hier, hier, hier, hier en hier).
Probleem is echter dat er de nodige vraagtekens te zetten zijn bij het onderzoek. Bij Hyves bijvoorbeeld was een profiel aangemaakt onder de naam van Peter Pan en dat profiel had 0 vrienden toen er een brief van een advocaat bij ons binnenkwam met het verzoek om een stuk content te verwijderen van het betreffende profiel. Normaal gesproken zoeken we dergelijke zaken goed uit in samenwerking met SOLV, specialist op dit gebied. In dit geval was er echter voor gekozen om dat traject niet in te gaan, het kost namelijk veel tijd en geld. Het betreffende net aangemaakte profiel voldeed uberhaupt al niet aan de Hyves voorwaarden want het was geen echt persoon.
Bij Hyves gaan we hier wel degelijk zo goed mogelijk mee om, en natuurlijk staan we altijd open voor pragmatische adviezen om dit soort gevoelige zaken te kunnen verbeteren. Dit onderzoek en de bijbehorede publicatie hadden wat dat betreft ook wat zorgvuldiger kunnen zijn.
Worden mensen moe van al het communiceren?
Nee, mensen worden niet moe van het bezig zijn met elkaar (op bijvoorbeeld Hyves). Zoals Nathania Johnson het zegt:
"My personal answer is that people aren't necessarily sick of social networking as they are of all the "gaming" of social media systems. Who's the most popular Twitterer? How many friends do you have on Facebook? Those vain social status games are what I find tiring. What's not tiring is simply connecting and networking. After all, networking is as old as man. It simply adapts to the technology at hand."
"My personal answer is that people aren't necessarily sick of social networking as they are of all the "gaming" of social media systems. Who's the most popular Twitterer? How many friends do you have on Facebook? Those vain social status games are what I find tiring. What's not tiring is simply connecting and networking. After all, networking is as old as man. It simply adapts to the technology at hand."
woensdag 1 april 2009
Twitter en Hyves Live tijdens de SpinAwards
Morgen is het weer zover, dan vindt de uitreiking plaats van de SpinAwards 2008 in de Gashouder. Dat gaat een mooi feest worden, en om daar live verslag (voor later;-)) van te doen hebben we samen met de SpinAwards organisatie besloten om een nieuwe Hyves dienst die avond te introduceren. Eentje die pas binnenkort algemeen beschikbaar zal komen voor iedereen. Hyves Live.
Hyves Live heeft tot doel om het Hyven 'naar buiten te brengen' als het ware, om interactie tussen Hyvers te faciliteren op plekken waar ze samen komen, of ze elkaar nu al kennen of niet. Via de mobiele applicaties, de website, SMS & MMS en Twitter is het mogelijk om via publieke schermen met elkaar bezig te zijn door het direct kunnen plaatsen van krabbels, foto's en wiewatwaartjes. Hyves Live komt binnenkort gratis en volledig aanpasbaar beschikbaar voor alle 40.000 publieke Spots (horeca, events, openbare plekken, winkels) op Hyves.
Hoe werkt het? Zorg dat je de nieuwste versie van de Hyves iPhone- (hopelijk donderdag in de App Store) of Java-applicatie (SMS 'hyves' naar 4983) hebt geinstalleerd en/of je mobiele nummer hebt geverifieerd (SMS 'login hyvesgebruikersnaam hyveswachtwoord' naar 4983) en/of je Twitter account hebt gekoppeld aan je Hyves account. Niet noodzakelijk, maar wel handig is het om ook even lid te worden van de SpinAwards Spot (SMS 'spinawards lid' naar 4983).
Zorg er vervolgens voor dat je bij alles wat je doet met Hyves de koppeling maakt met de SpinAwards spot (@ spinawards) en hetzelfde geldt voor het gebruik van Twitter (eindig je tweets met #spinawards of @ spinawards). De rest gaat vanzelf, voor dat je het weet ben je voor iedereen zichtbaar op het grote scherm, en uiteraard ook de volgende dag nog op Hyves;-)
Hyves Live heeft tot doel om het Hyven 'naar buiten te brengen' als het ware, om interactie tussen Hyvers te faciliteren op plekken waar ze samen komen, of ze elkaar nu al kennen of niet. Via de mobiele applicaties, de website, SMS & MMS en Twitter is het mogelijk om via publieke schermen met elkaar bezig te zijn door het direct kunnen plaatsen van krabbels, foto's en wiewatwaartjes. Hyves Live komt binnenkort gratis en volledig aanpasbaar beschikbaar voor alle 40.000 publieke Spots (horeca, events, openbare plekken, winkels) op Hyves.
Hoe werkt het? Zorg dat je de nieuwste versie van de Hyves iPhone- (hopelijk donderdag in de App Store) of Java-applicatie (SMS 'hyves' naar 4983) hebt geinstalleerd en/of je mobiele nummer hebt geverifieerd (SMS 'login hyvesgebruikersnaam hyveswachtwoord' naar 4983) en/of je Twitter account hebt gekoppeld aan je Hyves account. Niet noodzakelijk, maar wel handig is het om ook even lid te worden van de SpinAwards Spot (SMS 'spinawards lid' naar 4983).
Zorg er vervolgens voor dat je bij alles wat je doet met Hyves de koppeling maakt met de SpinAwards spot (@ spinawards) en hetzelfde geldt voor het gebruik van Twitter (eindig je tweets met #spinawards of @ spinawards). De rest gaat vanzelf, voor dat je het weet ben je voor iedereen zichtbaar op het grote scherm, en uiteraard ook de volgende dag nog op Hyves;-)
dinsdag 31 maart 2009
Hoe we verder reizen?
Via Marketingfacts lees ik net over het rapport Hoe reizen we verder (pdf) van de ABN Amro. Ik ben zelf geinterviewed voor dat onderzoek, hieronder wat ik ongeveer te zeggen had;-)
"In vier jaar tijd is Hyves uitgegroeid tot het grootste sociale netwerk op internet. Hyves verwacht dit jaar een verdubbeling van het aantal pageviews. Van 5 miljard per maand (eind 2008) naar 10 miljard per maand dit jaar. De kracht van een netwerk als Hyves is de vermenging van de fysieke- en virtuele wereld, zegt Yme Bosma, die deel uitmaakt van het vijf man sterke managementteam van de profielenwebsite. ’Hyves zit in de natuurlijke routine van de gebruikers. Dat is onze kracht. ’
Hyves heeft in vier jaar tijd een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Het netwerk, dat in 2004 door drie vrienden werd opgericht, telt inmiddels ruim acht miljoen leden in ons land, van wie meer dan vijf miljoen actief is ingelogd. Dat wil zeggen dat zij via Hyves regelmatig hun vrienden en kennissen op de hoogte houden van hun persoonlijke wel en wee. Hyves, dat vorig jaar werd uitgeroepen tot website van het jaar, verwacht dit jaar het aantal pageviews te verdubbelen naar 10 miljard per maand. Het jaar ging alvast goed van start. Op woensdag 14 januari behaalde Hyves zijn uurrecord van 19 miljoen bekeken pagina’s per uur.
Hyves is inmiddels ook de grootste e-mail verstuurder van ons land. Alles bij elkaar worden via Hyves 25 miljoen mails per dag verzonden. Zo gaat 40 procent van alle verstuurde hotmail in ons land via Hyves, zegt Yme Bosma, lid van het vijfkoppige managementteam. Een directe relatie met de reisbranche heeft hij niet, al werkte hij via webontwikkelaars als Lost Boys en Media Republic voor klanten als KLM, Vaya en Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC).
Hoe ziet Bosma de toekomst van het stenen reisbureau?
‘In de huidige dienstverlening van de meeste reisbureaus is het moeilijk vol te houden dat het stenen reisbureau een duidelijke rol houdt, omdat de meeste diensten worden overgenomen door het web. Dat neemt niet weg dat een fysieke persoon een rol kan hebben, maar dat zal heel anders zijn dan tot nu toe het geval is geweest. Wel bij het voorbereiden van een reis, op beurzen, waar aanraken, voelen en praten een rol spelen. Daar is absoluut een functie voor de fysieke wereld. Maar of dat het reisbureau op de hoek is of dat zoiets via bepaalde events gaat, dat durf ik niet te zeggen. Wel dat er behoefte blijft aan een fysieke plek bij het beleven van reizen. De enige reden dat er de komende 15 tot 20 jaar nog stenen reisbureaus zijn, is dat er nog steeds een groep mensen is die niet online een reis boekt. Zolang die mensen er nog zijn, blijft de functie van het reisbureau bestaan. Maar iemand heeft ooit gezegd: death will take care of that. Dat sterft uit.’
Maar door het enorme aanbod op het web is een jungle aan informatie ontstaan. Jaagt dat mensen niet terug naar de winkel voor goed advies?
‘De functie van filter is heel gewenst. In dat opzicht kunnen diensten als die van ons een belangrijke rol spelen, met als uitgangspunt: hoe zorg je ervoor dat je van die hele brei aan informatie op het web iets zinnigs kunt maken? Welke filters kun je daar automatisch overheen leggen, zodat je de juiste reis gepresenteerd krijgt. Partijen als Google en Hyves krijgen steeds beter inzicht in waar mensen zijn geweest. Via die gegevens, ook wel collaborative filtering genoemd, kunnen we aan de hand van het gedrag van anderen voorspellen wat iemand leuk vindt. Via een analyse van jouw vrienden op Hyves die bijvoorbeeld ooit naar China zijn geweest, kan een passend aanbod worden gedaan voor een China-reis. Dat filter, of eigenlijk de vragen die een reisagent je zou stellen als je naar een reisbureau zou gaan, kan steeds meer geautomatiseerd worden.’
Kan Hyves dat?
‘Mensen kunnen in hun Hyves-profiel aangeven waar ze op vakantie gaan. We zouden bijvoorbeeld voor een jongerentouroperator een toepassing kunnen maken waarbij iemand die een vakantie wil boeken, ook kan zien waar zijn vrienden of schoolgenoten op vakantie gaan. Of er vrienden uit zijn netwerk in een bepaald hotel of camping zitten.’
Hoe kan Hyves iets voor een touroperator betekenen?
‘Veel van dat soort data stellen wij gratis beschikbaar, via technische interfaces. Op die manier kan het netwerk van de individuele Hyver worden benaderd, mits die er toestemming voor geeft. Een touroperator mag niet zomaar spammen. Tenzij de Hyver bereid is toestemming te geven om namens hem leden van zijn netwerk een bericht te sturen. Het gaat om de vraag: hoe activeer ik bestaande klanten die op Hyves actief zijn om hun vrienden erbij te betrekken. Dat is veruit het meest effectieve instrument wat er op Hyves is.’
Waarom zou een Hyver toestemming geven?
‘Er zijn campagnes die Hyvers vragen dingen door te sturen aan hun vrienden. Mensen die dat doen, sturen dat door aan gemiddeld 23 vrienden. Als er maar iets van een incentive bij zit. Wat je doorstuurt, moet leuk zijn. Maar je moet er ook zelf iets aan hebben. Dat kan zijn omdat bijvoorbeeld een cosmeticafabrikant belooft een monstertje thuis te sturen, of omdat je toegang krijgt tot een leuk spelletje. Dat is de beste manier: je bestaande klanten nieuwe klanten laten werven. Maar we redeneren altijd vanuit het product Hyves. Commercie is daar een afgeleide van. Ons uitgangspunt is: wat vinden Hyvers leuk en hoe
blijven ze ons vertrouwen? Als we dat goed doen, zijn er voldoende commerciële kansen. We gaan niet onze huid op de korte termijn verkopen. We gaan voor de lange termijn.’
Wat denkt u van het semantische web?
‘Dat wordt enorm. Het web is een chaos voor mensen die iets zoeken. Momenteel zijn alle soorten diensten bezig hun databases open te zetten zodat oplossingen gebouwd kunnen worden om al die data te gebruiken. Het semantisch web zal er niet in één keer zijn. De toepassing dat het web voor mij denkt, uit zich al voorzichtig via Hyves, zoals vrienden die een bepaalde kroeg adviseren. Het semantisch web zal zich geleidelijk ontwikkelen.’
Hoe zou u als beginnende touroperator gebruik maken van Hyves?
‘Ik zou eerst kijken welk segment ik wil bedienen, bijvoorbeeld jongeren of senioren. Hyves wordt namelijk niet alleen door jongeren gebruikt. Meer dan 30 procent van de 50-plussers in Nederland is gemiddeld tien keer per maand op Hyves. Als baas van een jongerentouroperator zou ik gebruik maken van het Hyves-profiel van de gebruikers. Als touroperator zou ik de informatie over hun vakanties gebruiken om een nieuwe reis te verkopen. Ik geloof daar heilig in. Gebruikers vullen dat niet in om de volgende keer een beter advies voor een reis te krijgen, maar omdat ze hun reis willen delen met vrienden. Er zijn meer reissites geweest waar mensen een reisdagboek konden bijhouden, maar die hadden geen toegevoegde waarde omdat die site niet in de normale routine van de gebruiker zat. Bij Hyves is dat wel het geval. Je kunt als bedrijf ook aanwezig zijn op Hyves. Je kunt een community beginnen, waar mensen een filmpje van hun vakantie kunnen uploaden. Je verkoopt dan niet direct een product, maar bent thematisch bezig met mensen die in wintersport geïnteresseerd zijn. Dat levert spin off op.’
Wat kan Hyves voor de reisbranche betekenen?
‘Je weet wie er online met jouw bedrijf bezig is. Via Hyves heb je laagdrempelig toegang tot wie iemand is, wat die allemaal aan vakanties heeft gedaan. De grote verandering is dat iemand die nu anoniem op het web is, straks niet meer anoniem is. Als het individu er toestemming voor geeft, worden straks ook zijn identiteit en voorkeuren zichtbaar.’
Wat ziet u als belangrijke toekomstige ontwikkeling?
‘Internet op mobiel gaat explosief groeien. Data die via Hyves beschikbaar is, wordt zo ook voor de offline wereld beschikbaar. Als je een stedentrip maakt, kunnen vrienden uit je Hyves-netwerk je tips geven. Je hebt dan een soort sociale Tomtom, al dan niet gefaciliteerd door een touroperator. Zo vervaagt de grens tussen een stadsgids en wat wij doen. Zo wordt het hebben van een Hyves-account relevanter, ook buiten Hyves.’"
"In vier jaar tijd is Hyves uitgegroeid tot het grootste sociale netwerk op internet. Hyves verwacht dit jaar een verdubbeling van het aantal pageviews. Van 5 miljard per maand (eind 2008) naar 10 miljard per maand dit jaar. De kracht van een netwerk als Hyves is de vermenging van de fysieke- en virtuele wereld, zegt Yme Bosma, die deel uitmaakt van het vijf man sterke managementteam van de profielenwebsite. ’Hyves zit in de natuurlijke routine van de gebruikers. Dat is onze kracht. ’
Hyves heeft in vier jaar tijd een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Het netwerk, dat in 2004 door drie vrienden werd opgericht, telt inmiddels ruim acht miljoen leden in ons land, van wie meer dan vijf miljoen actief is ingelogd. Dat wil zeggen dat zij via Hyves regelmatig hun vrienden en kennissen op de hoogte houden van hun persoonlijke wel en wee. Hyves, dat vorig jaar werd uitgeroepen tot website van het jaar, verwacht dit jaar het aantal pageviews te verdubbelen naar 10 miljard per maand. Het jaar ging alvast goed van start. Op woensdag 14 januari behaalde Hyves zijn uurrecord van 19 miljoen bekeken pagina’s per uur.
Hyves is inmiddels ook de grootste e-mail verstuurder van ons land. Alles bij elkaar worden via Hyves 25 miljoen mails per dag verzonden. Zo gaat 40 procent van alle verstuurde hotmail in ons land via Hyves, zegt Yme Bosma, lid van het vijfkoppige managementteam. Een directe relatie met de reisbranche heeft hij niet, al werkte hij via webontwikkelaars als Lost Boys en Media Republic voor klanten als KLM, Vaya en Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC).
Hoe ziet Bosma de toekomst van het stenen reisbureau?
‘In de huidige dienstverlening van de meeste reisbureaus is het moeilijk vol te houden dat het stenen reisbureau een duidelijke rol houdt, omdat de meeste diensten worden overgenomen door het web. Dat neemt niet weg dat een fysieke persoon een rol kan hebben, maar dat zal heel anders zijn dan tot nu toe het geval is geweest. Wel bij het voorbereiden van een reis, op beurzen, waar aanraken, voelen en praten een rol spelen. Daar is absoluut een functie voor de fysieke wereld. Maar of dat het reisbureau op de hoek is of dat zoiets via bepaalde events gaat, dat durf ik niet te zeggen. Wel dat er behoefte blijft aan een fysieke plek bij het beleven van reizen. De enige reden dat er de komende 15 tot 20 jaar nog stenen reisbureaus zijn, is dat er nog steeds een groep mensen is die niet online een reis boekt. Zolang die mensen er nog zijn, blijft de functie van het reisbureau bestaan. Maar iemand heeft ooit gezegd: death will take care of that. Dat sterft uit.’
Maar door het enorme aanbod op het web is een jungle aan informatie ontstaan. Jaagt dat mensen niet terug naar de winkel voor goed advies?
‘De functie van filter is heel gewenst. In dat opzicht kunnen diensten als die van ons een belangrijke rol spelen, met als uitgangspunt: hoe zorg je ervoor dat je van die hele brei aan informatie op het web iets zinnigs kunt maken? Welke filters kun je daar automatisch overheen leggen, zodat je de juiste reis gepresenteerd krijgt. Partijen als Google en Hyves krijgen steeds beter inzicht in waar mensen zijn geweest. Via die gegevens, ook wel collaborative filtering genoemd, kunnen we aan de hand van het gedrag van anderen voorspellen wat iemand leuk vindt. Via een analyse van jouw vrienden op Hyves die bijvoorbeeld ooit naar China zijn geweest, kan een passend aanbod worden gedaan voor een China-reis. Dat filter, of eigenlijk de vragen die een reisagent je zou stellen als je naar een reisbureau zou gaan, kan steeds meer geautomatiseerd worden.’
Kan Hyves dat?
‘Mensen kunnen in hun Hyves-profiel aangeven waar ze op vakantie gaan. We zouden bijvoorbeeld voor een jongerentouroperator een toepassing kunnen maken waarbij iemand die een vakantie wil boeken, ook kan zien waar zijn vrienden of schoolgenoten op vakantie gaan. Of er vrienden uit zijn netwerk in een bepaald hotel of camping zitten.’
Hoe kan Hyves iets voor een touroperator betekenen?
‘Veel van dat soort data stellen wij gratis beschikbaar, via technische interfaces. Op die manier kan het netwerk van de individuele Hyver worden benaderd, mits die er toestemming voor geeft. Een touroperator mag niet zomaar spammen. Tenzij de Hyver bereid is toestemming te geven om namens hem leden van zijn netwerk een bericht te sturen. Het gaat om de vraag: hoe activeer ik bestaande klanten die op Hyves actief zijn om hun vrienden erbij te betrekken. Dat is veruit het meest effectieve instrument wat er op Hyves is.’
Waarom zou een Hyver toestemming geven?
‘Er zijn campagnes die Hyvers vragen dingen door te sturen aan hun vrienden. Mensen die dat doen, sturen dat door aan gemiddeld 23 vrienden. Als er maar iets van een incentive bij zit. Wat je doorstuurt, moet leuk zijn. Maar je moet er ook zelf iets aan hebben. Dat kan zijn omdat bijvoorbeeld een cosmeticafabrikant belooft een monstertje thuis te sturen, of omdat je toegang krijgt tot een leuk spelletje. Dat is de beste manier: je bestaande klanten nieuwe klanten laten werven. Maar we redeneren altijd vanuit het product Hyves. Commercie is daar een afgeleide van. Ons uitgangspunt is: wat vinden Hyvers leuk en hoe
blijven ze ons vertrouwen? Als we dat goed doen, zijn er voldoende commerciële kansen. We gaan niet onze huid op de korte termijn verkopen. We gaan voor de lange termijn.’
Wat denkt u van het semantische web?
‘Dat wordt enorm. Het web is een chaos voor mensen die iets zoeken. Momenteel zijn alle soorten diensten bezig hun databases open te zetten zodat oplossingen gebouwd kunnen worden om al die data te gebruiken. Het semantisch web zal er niet in één keer zijn. De toepassing dat het web voor mij denkt, uit zich al voorzichtig via Hyves, zoals vrienden die een bepaalde kroeg adviseren. Het semantisch web zal zich geleidelijk ontwikkelen.’
Hoe zou u als beginnende touroperator gebruik maken van Hyves?
‘Ik zou eerst kijken welk segment ik wil bedienen, bijvoorbeeld jongeren of senioren. Hyves wordt namelijk niet alleen door jongeren gebruikt. Meer dan 30 procent van de 50-plussers in Nederland is gemiddeld tien keer per maand op Hyves. Als baas van een jongerentouroperator zou ik gebruik maken van het Hyves-profiel van de gebruikers. Als touroperator zou ik de informatie over hun vakanties gebruiken om een nieuwe reis te verkopen. Ik geloof daar heilig in. Gebruikers vullen dat niet in om de volgende keer een beter advies voor een reis te krijgen, maar omdat ze hun reis willen delen met vrienden. Er zijn meer reissites geweest waar mensen een reisdagboek konden bijhouden, maar die hadden geen toegevoegde waarde omdat die site niet in de normale routine van de gebruiker zat. Bij Hyves is dat wel het geval. Je kunt als bedrijf ook aanwezig zijn op Hyves. Je kunt een community beginnen, waar mensen een filmpje van hun vakantie kunnen uploaden. Je verkoopt dan niet direct een product, maar bent thematisch bezig met mensen die in wintersport geïnteresseerd zijn. Dat levert spin off op.’
Wat kan Hyves voor de reisbranche betekenen?
‘Je weet wie er online met jouw bedrijf bezig is. Via Hyves heb je laagdrempelig toegang tot wie iemand is, wat die allemaal aan vakanties heeft gedaan. De grote verandering is dat iemand die nu anoniem op het web is, straks niet meer anoniem is. Als het individu er toestemming voor geeft, worden straks ook zijn identiteit en voorkeuren zichtbaar.’
Wat ziet u als belangrijke toekomstige ontwikkeling?
‘Internet op mobiel gaat explosief groeien. Data die via Hyves beschikbaar is, wordt zo ook voor de offline wereld beschikbaar. Als je een stedentrip maakt, kunnen vrienden uit je Hyves-netwerk je tips geven. Je hebt dan een soort sociale Tomtom, al dan niet gefaciliteerd door een touroperator. Zo vervaagt de grens tussen een stadsgids en wat wij doen. Zo wordt het hebben van een Hyves-account relevanter, ook buiten Hyves.’"
donderdag 26 maart 2009
De massa van Twitter en Hyves
Moet nog even wennen aan onderstaande status, klinkt zo ouderwets;-)
"Kerken zouden volgens Dekker ook niet moeten terugschrikken voor het gebruik van massamedia zoals Twitter en Hyves. ''Een kerk kan een gadget creëren die kerkgangers op hun Hyves kunnen zetten'', aldus het hoofd nieuwe media van de IKON."
"Kerken zouden volgens Dekker ook niet moeten terugschrikken voor het gebruik van massamedia zoals Twitter en Hyves. ''Een kerk kan een gadget creëren die kerkgangers op hun Hyves kunnen zetten'', aldus het hoofd nieuwe media van de IKON."
iPhone vraagje
Zeer binnenkort kom er een nieuwe versie uit van de Hyves iPhone app, ter voorbereiding daarop ben ik wat statistieken aan het verzamelen. Nu wil ik eigenlijk graag weten hoeveel downloads (populaire) applicaties hebben en hoe vaak ze gemiddeld genomen gebruikt worden. Weet iemand die cijfers te vinden? Op wereldwijde en/of Nederlandse schaal? Hoe ziet de (long)tail van iPhone apps eruit?
dinsdag 24 maart 2009
Gamen in de wolken
Om mijn punt van gisteren dat telecombedrijven zullen moeten gaan laten betalen voor daadwerkelijk gebruik nog maar even te onderstrepen, bij deze een artikel over een dienst die de huidige infrastructuur en prijsmodellen nog zwaarder onder druk gaat zetten dan webvideo en/of P2P netwerken. Laten we het maar 'cloud gaming' noemen;-)
"The secret sauce in OnLive’s technology is its compression algorithms. On the home device, the only software component OnLive needs is a one-megabyte plug-in for a standard Internet browser. That code is enough to decompress the data and display it. Normally, decompression takes much more hardware."
"The secret sauce in OnLive’s technology is its compression algorithms. On the home device, the only software component OnLive needs is a one-megabyte plug-in for a standard Internet browser. That code is enough to decompress the data and display it. Normally, decompression takes much more hardware."
zaterdag 21 maart 2009
Dataverkeer is gratis en heeft geen business model?
In een interview met Emerce zegt Ben Verwaayen een paar opmerkelijk dingen waarvan ik me afvraag of hij ze echt zo heeft bedoeld... Gelukkig doe ik op 8 april (Convergence by OPTA, geen eventwebsite;-)) een panel met hem over dergelijke onderwerpen, kan leuk worden... Al is het alleen maar omdat Constantijn van Oranje, Eric van Stade, Mark de Jongh en Martijn van Dam ook meebabbelen.
"Een vraagstuk waarover Verwaayen zich momenteel buigt, is hoe het dataverkeer zal worden afgerekend. "Op internet is het probleem dat er heel veel gebruikt wordt zonder dat er een businessmodel is. De directeur van China Mobile vertelde dat er op Chinees Nieuwjaar 9,6 miljard sms'jes zijn verstuurd, alleen al bij hun. Daar is nooit een businessplan voor gemaakt. Ik was erbij toen ‘data' zijn intrede deed, en dat is gewoon weggegeven, want ‘spraak' vormde de basis. Er zijn inmiddels meer e-mailberichten dan telefoongesprekken in de wereld, maar er was nu eenmaal al een afrekenmodel voor telefoonverkeer. Als data er eerst waren geweest, was het andersom gegaan."
"Een vraagstuk waarover Verwaayen zich momenteel buigt, is hoe het dataverkeer zal worden afgerekend. "Op internet is het probleem dat er heel veel gebruikt wordt zonder dat er een businessmodel is. De directeur van China Mobile vertelde dat er op Chinees Nieuwjaar 9,6 miljard sms'jes zijn verstuurd, alleen al bij hun. Daar is nooit een businessplan voor gemaakt. Ik was erbij toen ‘data' zijn intrede deed, en dat is gewoon weggegeven, want ‘spraak' vormde de basis. Er zijn inmiddels meer e-mailberichten dan telefoongesprekken in de wereld, maar er was nu eenmaal al een afrekenmodel voor telefoonverkeer. Als data er eerst waren geweest, was het andersom gegaan."
zaterdag 7 maart 2009
Twitteren in Verbier
Volgende week ga ik een paar dagen skieën in Verbier, dus ik wilde even checken hoe het stond met sneeuw, gezelligheid en andere belangrijke zaken. Een real-time zoekopdracht op Twitter was het eerste dat ik deed (veelzeggend?).
De sneeuwcondities had ik snel gevonden, maar meer verrassend was het verhaal over een Britse internetondernemer die eerder deze week het leven liet in Verbier na een ongeluk tijdens een sneeuwstorm. Hij was in een groep van 20 die direct via Twitter een SAR (Sear And Rescue) opzetten, lees de details hier...
De (meer dan interessante) conclusies van dit verhaal mag iedereen zelf bedenken.
De sneeuwcondities had ik snel gevonden, maar meer verrassend was het verhaal over een Britse internetondernemer die eerder deze week het leven liet in Verbier na een ongeluk tijdens een sneeuwstorm. Hij was in een groep van 20 die direct via Twitter een SAR (Sear And Rescue) opzetten, lees de details hier...
De (meer dan interessante) conclusies van dit verhaal mag iedereen zelf bedenken.
donderdag 5 maart 2009
Zorg 2.0?
Vanmiddag en vanavond ben ik aanwezig bij het Blommestein InnovatieLab met als thema Zorg 2.0. Nu heb ik daar natuurlijk niet zoveel over te vertellen, dus dacht ik maar eens wat vragen aan Hyvende Nederlanders te stellen. Dat doen al die ziekenhuizen en beleidsmakers vast niet;-) Zie hieronder de vragen en resultaten in wat slides.
woensdag 4 maart 2009
Maakt het uit hoe mensen TV kijken?
Moet de krant echt op papier gelezen worden? Paul Graham stelt wat mij betreft terecht dat de 'bias' naar de TV en de papieren krant een van de belangrijkste problemen is bij de traditionele mediabedrijven.
"The TV networks already seem, grudgingly, to see where things are going, and have responded by putting their stuff, grudgingly, online. But they're still dragging their heels. They still seem to wish people would watch shows on TV instead, just as newspapers that put their stories online still seem to wish people would wait till the next morning and read them printed on paper. They should both just face the fact that the Internet is the primary medium."
"The TV networks already seem, grudgingly, to see where things are going, and have responded by putting their stuff, grudgingly, online. But they're still dragging their heels. They still seem to wish people would watch shows on TV instead, just as newspapers that put their stories online still seem to wish people would wait till the next morning and read them printed on paper. They should both just face the fact that the Internet is the primary medium."
dinsdag 3 maart 2009
Niet meer maar minder rechten
Mike haalt weer eens uit naar de antieke muziekindustrie, die wel voelt te moeten veranderen, maar het nog niet echt durft of doet.
"Plenty of musicians are showing that they can make good money by embracing new business models that have nothing to do with these antiquated licensing schemes. So why not get rid of them all and just let the market work. The end benefit would be great for everyone except the folks in collections societies who have made themselves a fantastic living sitting in the middle collecting money. Musicians would still make money by embracing new business models, and the ability for internet startups to actually innovate without getting sued or having to pay multiples of any possible profits to guys in suits doing nothing, would help grow the music industry many times over."
"Plenty of musicians are showing that they can make good money by embracing new business models that have nothing to do with these antiquated licensing schemes. So why not get rid of them all and just let the market work. The end benefit would be great for everyone except the folks in collections societies who have made themselves a fantastic living sitting in the middle collecting money. Musicians would still make money by embracing new business models, and the ability for internet startups to actually innovate without getting sued or having to pay multiples of any possible profits to guys in suits doing nothing, would help grow the music industry many times over."
dinsdag 24 februari 2009
Hoeveel mensen luisteren gelijktijdig naar Evers staat op?
Dat lijkt een eenvoudige vraag, maar is het toch niet... Ik probeerde vandaag een vergelijking te maken tussen adverteren op een website en adverteren op de radio. Ik wilde daarom weten hoeveel mensen gelijktijdig naar een radioprogramma luisteren zodat ik als adverteerder weet hoeveel mensen mijn commercial horen als ik die inkoop. Als voorbeeld nam ik het Radio 538 programma Evers staat op. Nou kan ik daar veel cijfers over vinden, maar nergens hoeveel mensen er bij benadering gelijktijdig naar luisteren.
Iemand een idee?
Iemand een idee?
maandag 23 februari 2009
Vraag het Nederland
Een van de leukste toepassingen op Hyves, vanuit een professioneel perspectief, vind ik de mogelijkheid om Hyvers (en dus bijna heel Nederland;-)) iets te vragen via een poll. En om die vraag vervolgens heel specifiek te stellen aan een bepaalde groep mensen gedefinieerd aan de hand van geslacht, leeftijd, woonplaats, opleiding, relatiestatus, interesses, merkvoorkeuren, ga zo maar door. Binnen een dag krijg je makkelijk honderden tot duizenden antwoorden op de vraag die je hebt, voor bijvoorbeeld een marketeer of politicus zou dat een goudmijn kunnen en moeten zijn.
Om eens wat meer te testen met de mogelijkheden en onmogelijkheden ben ik een Hyve gestart, De Vraag Vandaag, waar ik dagelijks een vraag zal uitzetten aan een of meerdere groepen mensen. Ik begon met een vraag over Geert Wilders, daarna even gekeken hoe Wouter Bos het doet, getest wie het meest optimitisch is in deze crisistijd, Sonja Bakker geevalueerd, en vanochtend de resultaten gepubliceerd van 11.000 antwoorden op de vraag of flirten kan terwijl je in een relatie zit.
Elk poll kost ongeveer 5 minuten om op te zetten, onmiddelijk heb je de eerste antwoorden, en het is een stuk goedkoper dan een martonderzoekbureau (al mag ik die vergelijking vast niet maken;-)). Mijn ervaring tot nu toe is dat rond de 2% van de mensen die de advertentie ziet (met daarin de poll) ook daadwerkelijk antwoord geeft. De prijs voor het adverteren van een Hyves-onderdeel (zoals een poll) is 1 euro per 1000 vertoningen (zonder targets), dus dat komt neer op 20 antwoorden voor 1 euro, of 5 cent per antwoord...
Heb jij een vraag die ik moet voorleggen aan (Hyvend) Nederland? Kijk dan even hier!
Om eens wat meer te testen met de mogelijkheden en onmogelijkheden ben ik een Hyve gestart, De Vraag Vandaag, waar ik dagelijks een vraag zal uitzetten aan een of meerdere groepen mensen. Ik begon met een vraag over Geert Wilders, daarna even gekeken hoe Wouter Bos het doet, getest wie het meest optimitisch is in deze crisistijd, Sonja Bakker geevalueerd, en vanochtend de resultaten gepubliceerd van 11.000 antwoorden op de vraag of flirten kan terwijl je in een relatie zit.
Elk poll kost ongeveer 5 minuten om op te zetten, onmiddelijk heb je de eerste antwoorden, en het is een stuk goedkoper dan een martonderzoekbureau (al mag ik die vergelijking vast niet maken;-)). Mijn ervaring tot nu toe is dat rond de 2% van de mensen die de advertentie ziet (met daarin de poll) ook daadwerkelijk antwoord geeft. De prijs voor het adverteren van een Hyves-onderdeel (zoals een poll) is 1 euro per 1000 vertoningen (zonder targets), dus dat komt neer op 20 antwoorden voor 1 euro, of 5 cent per antwoord...
Heb jij een vraag die ik moet voorleggen aan (Hyvend) Nederland? Kijk dan even hier!
vrijdag 20 februari 2009
Werkt Uitzending Gemist alleen bij mij niet?
Via Emerce lees ik over de groei aan kijken en kijkers bij Uitzending Gemist. Ik heb een zeer goede internetverbinding thuis, maar krijg het toch niet voor elkaar op lekker eens naar Uitzending Gemist te kijken, al wil ik het erg graag.
Ten eerste heb ik een Mac Mini aan een 50-inch plasma scherm hangen, maar de Uitzending Gemist postzegel is dan wel erg klein.... Zelfs dan heb ik het er voor over om af en toe iets te kijken, maar om de paar minuten hapert de stream volgens een vast ritme. En dat gaat irriteren. Zelfde issue heb ik op Windows PCs.
Nederland 4 daarentegen werkt echt erg goed, wanneer gaat Uitzending Gemist over?
Ten eerste heb ik een Mac Mini aan een 50-inch plasma scherm hangen, maar de Uitzending Gemist postzegel is dan wel erg klein.... Zelfs dan heb ik het er voor over om af en toe iets te kijken, maar om de paar minuten hapert de stream volgens een vast ritme. En dat gaat irriteren. Zelfde issue heb ik op Windows PCs.
Nederland 4 daarentegen werkt echt erg goed, wanneer gaat Uitzending Gemist over?
Betalen voor gemak
Ja, dat doen mensen echt. Misschien dat je er zelfs geld mee kunt verdienen;-)
"Obviously, some people prefer walking the straight and narrow with iTunes rather than committing wanton copyright infringement with Bittorrent and tempting a fine or a jail sentence. But that's not the complete answer. While it's easy to acquire the entire U2 discography for free on a file-sharing site, it's still easier and faster to use iTunes to search for and purchase the tracks you really want. The iTunes app combines the player and the store inside one skin, and it also allows you to build playlists and to move your music to your iPod deftly."
"Obviously, some people prefer walking the straight and narrow with iTunes rather than committing wanton copyright infringement with Bittorrent and tempting a fine or a jail sentence. But that's not the complete answer. While it's easy to acquire the entire U2 discography for free on a file-sharing site, it's still easier and faster to use iTunes to search for and purchase the tracks you really want. The iTunes app combines the player and the store inside one skin, and it also allows you to build playlists and to move your music to your iPod deftly."
vrijdag 13 februari 2009
MWG meepraat experiment
Om 10uur vandaag, als het niet uitloopt, presenteer ik op het MWG Congres. Het thema is experimenteren en bij wijze van experiment wil ik het publiek graag laten meepresenteren. Nou hebben weinig mensen een laptob in de zaal, dus als lezers van dit bericht zich geroepen voelen, vergeet dan niet om even hallo te zeggen;-)
zondag 1 februari 2009
Dingen kopen die ik (niet) wil
In de International Herald Tribune vandaag een artikel over de Amerikaanse liefde voor grote winkelcentra. Een opa maakt een opmerking die mij in gedachten wel vaker bezighoudt, shop ik online heel anders dan offline? En hoe zal dat zich in de toekomst ontwikkelen?
"The mall is tactile in a way that online shopping isn't," he says. "So the kids pick out stuff that they wouldn't pick out if we were at home shopping on the Web."
"The mall is tactile in a way that online shopping isn't," he says. "So the kids pick out stuff that they wouldn't pick out if we were at home shopping on the Web."
donderdag 29 januari 2009
Het nieuwe kwekken
Het is als weer ruim twee jaar geleden, dus nog voor dat ik zelf bij Hyves aan de slag ging, dat ik op deze blog schreef over de Hyves Kwekker die in beta ging. Vandaag gaat ie dat opnieuw, maar nu echt;-) En direct ook voor de Mac en Linux, naast XP en Vista. De Hyves Desktop. We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan het goed en bugvrij draaiend krijgen van de versie die 2 jaar terug live ging, vanaf morgen gaan we werken aan nieuwe features. Al is er een heel belangrijke nu direct beschikbaar, makkelijk foto's bewerken en uploaden! Feedback kun je kwijt in 'De officiële Hyves Desktop hyve' !
Lees ook Tweakers voor meer informatie.
Lees ook Tweakers voor meer informatie.
donderdag 22 januari 2009
Wat een onzin
Nicholas Carr heeft een wat kromme redenering wat mij betreft, het is juist de heteregoniteit van het web die het succes van het Web, Wikipedia en Google verklaren. Ze zorgen niet voor homogeniteit, het zijn facilitators en katalysators.
"The next thing to be said is: what we seem to have here is evidence of a fundamental failure of the Web as an information-delivery service. Three things have happened, in a blink of history's eye: (1) a single medium, the Web, has come to dominate the storage and supply of information, (2) a single search engine, Google, has come to dominate the navigation of that medium, and (3) a single information source, Wikipedia, has come to dominate the results served up by that search engine. Even if you adore the Web, Google, and Wikipedia - and I admit there's much to adore - you have to wonder if the transformation of the Net from a radically heterogeneous information source to a radically homogeneous one is a good thing. Is culture best served by an information triumvirate?"
"The next thing to be said is: what we seem to have here is evidence of a fundamental failure of the Web as an information-delivery service. Three things have happened, in a blink of history's eye: (1) a single medium, the Web, has come to dominate the storage and supply of information, (2) a single search engine, Google, has come to dominate the navigation of that medium, and (3) a single information source, Wikipedia, has come to dominate the results served up by that search engine. Even if you adore the Web, Google, and Wikipedia - and I admit there's much to adore - you have to wonder if the transformation of the Net from a radically heterogeneous information source to a radically homogeneous one is a good thing. Is culture best served by an information triumvirate?"
woensdag 21 januari 2009
Technologie is zo simpel aan het worden
Echter, het gaat erom wat je ermee doet. Maar als je dat goed doet dan kan de impact enorm zijn, met weinig middelen. Hyves heeft technisch team van slechts 30 mensen en die houden een hoop Nederlanders bezig. Maar een zo mogelijk nog veel mooier voorbeeld volgt uit de observatie van Tim O'Reilly over de nieuwe website van het Witte Huis die gisteren live ging.
"One of the things that excites me the most is the way that the new administration is reaching out to small companies rather than to the normal behemoths who bid on government contracts. Among other things, in an environment where we all need to do more with less, it's fabulous to see how the latest web technology can be deployed by small teams. I think that there will be many opportunities in the coming year for technologists to make a difference in helping our new administration achieve its ambitious goals."
"One of the things that excites me the most is the way that the new administration is reaching out to small companies rather than to the normal behemoths who bid on government contracts. Among other things, in an environment where we all need to do more with less, it's fabulous to see how the latest web technology can be deployed by small teams. I think that there will be many opportunities in the coming year for technologists to make a difference in helping our new administration achieve its ambitious goals."
dinsdag 20 januari 2009
PC-markt is een chaos, gelukkig....
Het zal iedereen wel opgevallen zijn dat er steeds meer goedkope kleine connected PCs, laptops en XXXen op de markt komen. De producenten zijn de weg kwijt, maar ik word er wel blij van;-)
"The turmoil in the PC market will no doubt create more opportunities for the companies best able to navigate the storm. And I can’t help but think that the PC market will appear quite different at the start of 2010, both from a product and survivor standpoint."
"The turmoil in the PC market will no doubt create more opportunities for the companies best able to navigate the storm. And I can’t help but think that the PC market will appear quite different at the start of 2010, both from a product and survivor standpoint."
woensdag 14 januari 2009
Octrooien, wanneer verdwijnen ze?
Iedereen die aandacht besteedt aan het falen van het octrooirecht, en suggesties geeft voor oplossingsrichtingen, verdiend aandacht, dus bij deze;-)
"Samen met internationale instanties als de wereldgezondheidsorganisatie tracht Wemos deze problematiek op de agenda van beleidsmakers te krijgen. “Bedrijven worden uitsluitend geprikkeld om medicijnen te ontwikkelen waarvan de octrooirechten veel geld kunnen opbrengen. Medicijnen waar veel behoefte aan is in ontwikkelingslanden, zijn voor hen niet interessant.” Wemos pleit voor een alternatief systeem, waarbij bedrijven beloond worden voor het ontwikkelen van medicijnen waaraan veel behoefte is. “De overheid zou hiervoor een fonds kunnen creëren. Hiermee kunnen bedrijven beloond worden voor gezondheidsinnovaties, en niet alleen voor commercieel interessante middelen.”
"Samen met internationale instanties als de wereldgezondheidsorganisatie tracht Wemos deze problematiek op de agenda van beleidsmakers te krijgen. “Bedrijven worden uitsluitend geprikkeld om medicijnen te ontwikkelen waarvan de octrooirechten veel geld kunnen opbrengen. Medicijnen waar veel behoefte aan is in ontwikkelingslanden, zijn voor hen niet interessant.” Wemos pleit voor een alternatief systeem, waarbij bedrijven beloond worden voor het ontwikkelen van medicijnen waaraan veel behoefte is. “De overheid zou hiervoor een fonds kunnen creëren. Hiermee kunnen bedrijven beloond worden voor gezondheidsinnovaties, en niet alleen voor commercieel interessante middelen.”
dinsdag 13 januari 2009
Rimmer Mulder is (g)een amateur
Het hier al eerder besproken idee van minister Plasterk om 8 miljoen euro uit te geven aan het maken van een plan om verlieslijdende traditionele nieuwsbedrijven te helpen nadenken over hun toekomst krijgt, helaas, steeds concretere vormen. In de auto vanochtend luisterde ik naar een interview op BNR met Rimmer Mulder, hoofredacteur van de Leeuwarder Courant en lid van de 'Tijdelijke Commissie Innovatie en Toekomst Pers' (waar ook bloggers Paul Molenaar en Bart Brouwers zitting in hebben). Volgens hem staat de journalistiek onder druk, en goede journalistiek is goed voor de democratie. Dat laatste klopt, dat eerste niet. De interviewer, een journalist want hij wordt betaald voor z'n werk, wilde toch even verifieren of de journalistiek wel echt onder druk stond, want het nieuwsaanbod is toch zo groot? Het antwoord van Rimmer had ongeveer deze strekking:
"Met alle respect voor de bloggers (op een vieze manier uitgesproken), maar dat zijn amateurs. Ik heb het over professionele journalistiek. Journalisten die feiten checken, de tijd nemen voor onderzoek. Niet over burgerjournalistiek (wederom vies uitgesproken)."
Als dat het (zeer beperkte) wereldbeeld is van deze persoon, waarom moeten we dan als samenleving 8 miljoen euro uitgeven om dit soort mensen aan het werk te houden? Het is niet de journalistiek (zie amateurdefinitie hier) die onder druk staat, het zijn de traditionele journalistieke bedrijven die niet kunnen omgaan met een snel veranderende wereld. En als zij willen weten hoe ze moeten overleven, waarom moeten wij daar dan de rekening voor betalen?
Een tip voor de commssie zodat ze die 8 miljoen uberhaupt niet hoeven uit te geven: ga bijvoorbeeld deze discussie eens lezen, naar aanleiding van David Carr's suggestie gisteren in de The New York Times om een 'iTunes voor het nieuws' op te zetten.
"Met alle respect voor de bloggers (op een vieze manier uitgesproken), maar dat zijn amateurs. Ik heb het over professionele journalistiek. Journalisten die feiten checken, de tijd nemen voor onderzoek. Niet over burgerjournalistiek (wederom vies uitgesproken)."
Als dat het (zeer beperkte) wereldbeeld is van deze persoon, waarom moeten we dan als samenleving 8 miljoen euro uitgeven om dit soort mensen aan het werk te houden? Het is niet de journalistiek (zie amateurdefinitie hier) die onder druk staat, het zijn de traditionele journalistieke bedrijven die niet kunnen omgaan met een snel veranderende wereld. En als zij willen weten hoe ze moeten overleven, waarom moeten wij daar dan de rekening voor betalen?
Een tip voor de commssie zodat ze die 8 miljoen uberhaupt niet hoeven uit te geven: ga bijvoorbeeld deze discussie eens lezen, naar aanleiding van David Carr's suggestie gisteren in de The New York Times om een 'iTunes voor het nieuws' op te zetten.
maandag 12 januari 2009
Advertenties zijn online goedkoper
Nou is het altijd oppassen met dit soort generalisaties, maar er zit vast een kern van waarheid in. Zoals velen zich dagelijks realiseren aangezien ze gewend waren aan de tarieven voor bijvoorbeeld print, het medium dat de hardste klappen lijkt te krijgen als gevolg van de opkomst van het web.
Maar waarom zijn advertenties, voorzover je ze echt kunt vergelijken, online nou eigenlijk goedkoper? Aaron Swarts denkt dat de reden erg simpel is. Vraag en aanbod. Is het inderdaad zo eenvoudig?
"I’ve heard lots of theories, but I think the real explanation is simple: supply and demand. If you want to buy an offline ad, there are only a handful of places you can buy it. As a result, supply is constrained and the price goes up. But online, ad networks let just about everybody sell ads on an equal footing. Practically, it doesn’t make that much difference whether your ad appears on nytimes.com or politico.com or eschatonblog.com, as long as it reaches the same person. So supply goes up and the price gets bid down."
Maar waarom zijn advertenties, voorzover je ze echt kunt vergelijken, online nou eigenlijk goedkoper? Aaron Swarts denkt dat de reden erg simpel is. Vraag en aanbod. Is het inderdaad zo eenvoudig?
"I’ve heard lots of theories, but I think the real explanation is simple: supply and demand. If you want to buy an offline ad, there are only a handful of places you can buy it. As a result, supply is constrained and the price goes up. But online, ad networks let just about everybody sell ads on an equal footing. Practically, it doesn’t make that much difference whether your ad appears on nytimes.com or politico.com or eschatonblog.com, as long as it reaches the same person. So supply goes up and the price gets bid down."
Facebook, Meet the Locals
Leuk artikel in BusinessWeek over de kracht van lokaal georienteerde social network diensten als Hyves versus multinationale spelers als Facebook en MySpace. Zit niet al teveel diepgang in het verhaal, maar het geeft bijvoorbeeld wel aan dat Hyves en Facebook slechts deels overlappend zijn, en verder vooral complementair... Opvallend wel om te lezen dat het gebruik van Facebook afneemt in Nederland.
"U.S. sites have made little headway in the Netherlands. According to data obtained from comScore, Hyves had 5.7 million unique visitors in November, compared with Facebook's 585,000 and MySpace's 566,000. And in October, nine months after MySpace announced a renewed focus on the Netherlands, the Beverly Hills (Calif.)-based site shut its Amsterdam office. MySpace found the landscape competitive and entered the country late, Derek Fehmers, who led MySpace's operations in the region, told a Dutch news outlet."
"U.S. sites have made little headway in the Netherlands. According to data obtained from comScore, Hyves had 5.7 million unique visitors in November, compared with Facebook's 585,000 and MySpace's 566,000. And in October, nine months after MySpace announced a renewed focus on the Netherlands, the Beverly Hills (Calif.)-based site shut its Amsterdam office. MySpace found the landscape competitive and entered the country late, Derek Fehmers, who led MySpace's operations in the region, told a Dutch news outlet."
zondag 11 januari 2009
Internet en TV worden één
Althans, dat zegt Erwin;-)
"Internet-techniek is eenvoudig waardoor een producent straks voor lage kosten aanvullende functionaliteit aan programma’s kan koppelen (van stemmen, tot meedoen aan quizen, tot meepraten, tot koppelingen met sites e.d.) en waardoor de kijker straks ook de internet inhoud bij de hand heeft die waardevol op tv is."
Ik denk dat bovenstaande zeker gaat gebeuren, maar het leukst aan dit alles is wat mij betreft juist dat het niet de producent is die 'straks voor lage kosten aanvullende functionaliteit aan programma’s kan koppelen', maar dat iedereen dat kan aangezien het internet als een laag over de TV content gepresenteerd kan/zal worden. En dat gaat mooie dingen opleveren...
"Internet-techniek is eenvoudig waardoor een producent straks voor lage kosten aanvullende functionaliteit aan programma’s kan koppelen (van stemmen, tot meedoen aan quizen, tot meepraten, tot koppelingen met sites e.d.) en waardoor de kijker straks ook de internet inhoud bij de hand heeft die waardevol op tv is."
Ik denk dat bovenstaande zeker gaat gebeuren, maar het leukst aan dit alles is wat mij betreft juist dat het niet de producent is die 'straks voor lage kosten aanvullende functionaliteit aan programma’s kan koppelen', maar dat iedereen dat kan aangezien het internet als een laag over de TV content gepresenteerd kan/zal worden. En dat gaat mooie dingen opleveren...
donderdag 8 januari 2009
Hyves statistieken en leugens;-)
Ik lees de afgelopen dagen verschillende artikelen (bijvoorbeeld op Emerce en Bright) over de groei van Hyves, met name naar aanleiding van Raymond's nieuwjaarsgroet. Die artikelen hebben de feiten echter niet helemaal juist. Hieronder een opsomming van cijfers die kloppen...:
- Bijna 7 miljoen Nederlandse geregistreerde leden sinds eind 2004, in december kwamen er nog 120.000 bij
- Ruim 70% heeft minstens eenmaal ingelogd op Hyves in de laatste maand, 60% in de laatste 2 weken en 53% in de laatste week
- Er zijn in december 5.1 miljard pagina's bekeken, verdeeld over 196 miljoen bezoeken
- 8 miljoen mensen (55% van de Nederlandse bevolking, 13+) hebben Hyves bezocht in december
- Via de net gelanceerde Hyves iPhone applicatie worden al 1 miljoen pagina's per dag opgevraagd
dinsdag 6 januari 2009
Leuke dingen doen met Popeye
Sinds een paar dagen zijn de strips van Popeye onderdeel van het publiek domein, ik ben erg benieuwd welke creativiteit dit gaat losmaken. Dat Popeye nog wel een beschermd merk is maakt het hier een daar wat lastig misschien, maar soms is een beperking juist erg goed voor het stimuleren van diezelfde creativiteit;-)
"In principe mag je nu alles doen met de tekeningen van Popeye-schepper Elzie Segar. Waar het merkenrecht in beeld komt, is wanneer je de naam of de afbeelding van Popeye gaat gebruiken als naam of logo voor je producten of diensten. Een tekening op t-shirts drukken en die verkopen is geen probleem, maar een kledinglijn beginnen en die “Popeye” noemen zal je gegarandeerd een juridisch conflict opleveren."
"In principe mag je nu alles doen met de tekeningen van Popeye-schepper Elzie Segar. Waar het merkenrecht in beeld komt, is wanneer je de naam of de afbeelding van Popeye gaat gebruiken als naam of logo voor je producten of diensten. Een tekening op t-shirts drukken en die verkopen is geen probleem, maar een kledinglijn beginnen en die “Popeye” noemen zal je gegarandeerd een juridisch conflict opleveren."
Abonneren op:
Posts (Atom)