Iedereen die aandacht besteedt aan het falen van het octrooirecht, en suggesties geeft voor oplossingsrichtingen, verdiend aandacht, dus bij deze;-)
"Samen met internationale instanties als de wereldgezondheidsorganisatie tracht Wemos deze problematiek op de agenda van beleidsmakers te krijgen. “Bedrijven worden uitsluitend geprikkeld om medicijnen te ontwikkelen waarvan de octrooirechten veel geld kunnen opbrengen. Medicijnen waar veel behoefte aan is in ontwikkelingslanden, zijn voor hen niet interessant.” Wemos pleit voor een alternatief systeem, waarbij bedrijven beloond worden voor het ontwikkelen van medicijnen waaraan veel behoefte is. “De overheid zou hiervoor een fonds kunnen creëren. Hiermee kunnen bedrijven beloond worden voor gezondheidsinnovaties, en niet alleen voor commercieel interessante middelen.”
Ik zeg +1 ;-)
BeantwoordenVerwijderenOh ja, iets anders, ik zie dat je twee keer lid bent van je eigen Friend Connect groep. Twee keer vriend van jezelf ;-)
BeantwoordenVerwijderenKlopt, meer vrienden zo;-)
BeantwoordenVerwijderenNee, ben aan het testen met Google en Facebook oplossingen. Heb me via Google aangemeld met verschillende identiteiten...
mmm, wel eens met geconstateerde probleem, maar niet met gekozen oplossingsrichting: de overheid is naar mijn mening niet zo heel goed in het sturen van de markt (wel in het verstoren). Vergelijk bijvoorbeeld Grameen bank versus traditionele ontwikkelingshulp.
BeantwoordenVerwijderenJe zou dus moeten zoeken naar een oplossing die de bedrijven rechtstreeks prikkelt. Als het hele grote bevolkingsgroepen zijn die ermee geholpen worden, kan ik me nauwelijks voorstellen dat er geen interessante business case te bouwen is.
Dat ben ik helemaal met je eens Joris, maar is die case er niet zonder octrooien? Indien dat, in specifieke gevallen, het geval is dan denk ik dat we vanuit een maatschappelijk belang innovatie moeten kunnen stimuleren. Dat doen we als samenleving wel vaker bij zaken die er anders niet/lastig zouden komen. Infrastructuur, opleiding, gezondheid, etc.
BeantwoordenVerwijderenX-prize, grand challenge, beauty contests, universitair onderzoek, het zijn allemaal bewezen mechanismes om innovatie te stimuleren vanuit de overheid.
Er zijn inderdaad meerdere manieren om dat te stimuleren als maatschappij. Ik weet alleen niet of de overheid de juiste partij is, omdat dan mogelijk hele andere belangen meespelen.
BeantwoordenVerwijderenEn zoals je ook aangeeft is de maatschappij zelf heel goed in staat om prikkels te geven: X-price is daarvan een heel goed voorbeeld! Nu ik er over nadenk, waarschijnlijk zelfs een hele goede oplossing, waar ik (en waarschijnlijk) velen ook aan zouden willen bijdragen...
Octrooien zullen niet verdwijnen. Innovatie moet ook beloond kunnen worden, en helaas zijn er altijd mensen zonder die inspiratie die de ideëen van een ander jatten. Bescherming is dus noodzakelijk. Dat het anders geregeld moet worden dan nu het geval is, lijkt me evident.
BeantwoordenVerwijderenOverigens is het "verdient aandacht", maar dit terzijde...
Je zou die bedrijven kunnen stimuleren door de winsten die ze maken met geoctrooieerde medicijnen belastingvrij te kunnen steken in de ontwikkeling van minder interessante medicijnen.
BeantwoordenVerwijderen