woensdag 15 december 2010

Social media in Nederland, in cijfers (deel 6)

Na alle drukte als gevolg van de overname door TMG, en het verschijnen van een bericht op Hyped met als bron het dramatische Alexa, is het duidelijk weer eens tijd voor een goede update van waar we staan met de verschillende social media diensten in Nederland. In september publiceerde ik de vijfde update, bij deze dus de zesde.

Zelf waren we ook wel benieuwd hoe het zich zou ontwikkelen, met name na de aankondiging van de overname door TMG op 1 november. Ik heb dus even gewacht totdat de ComScore cijfers over november uit waren, dat gebeurde gisteren. Hieronder in een aantal grafieken de ontwikkelingen over de laatste 6 maanden. Wederom de focus op het daadwerkelijk (dagelijks) gebruik in plaats van bereik alleen, dat laatste zegt steeds minder. Let op: ComScore meet alleen 15+. In het kort mijn conclusies:

  • Hyves scoort op alle vlakken beter dan ooit

  • Facebook groeit in bereik, minder in gebruik

  • Hyves en Facebook groeien prima naast elkaar

  • Games worden bij Hyves niet gemeten, bij Facebook wel

  • Mobiel gebruik zit hier niet bij, groeit verschrikkelijk hard

  • NU.nl is alleen ter referentie toegevoegd, dalende lijn wel opvallend





maandag 1 november 2010

TMG neemt Hyves over

Zojuist is bekend gemaakt dat de Telegraaf Media Groep 100% van de aandelen van Hyves zal overnemen. De meeste lezers van deze blog weten dat ik bij Hyves werk, dus ik vond dit nieuws wel aanleiding om weer eens een blogje te schrijven;-)

Waarom doen we dit? Het antwoord op deze vraag is eenvoudig. We hebben ruim twee jaar geleden gekozen voor een strategie die we "Hyves verbindt Nederland" noemen. Zowel qua produktontwikkeling alswel middels verschillende samenwerkingen is die strategie tot nog toe zeer succesvol gebleken. Hyves is veruit het grootste social media platform van Nederland en groeiende, in gebruik en financieel. Echter, voor veel van de recente initiatieven (denk bijvoorbeeld aan Hyves Mobile, Hyves TV, Hyves Games, Nu in Nederland, Hyves Afrekenen, maar ook de samenwerkingen met adverteerders en bureau's) geldt dat de groei sterk (en soms enorm) is, maar eigenlijk nog veel sneller zou kunnen gaan. Anders gezegd, we zouden veel meer waarde kunnen creeren, zowel voor hyvers, partners als aandeelhouders, indien Hyves eenvoudiger toegang zou hebben tot andere succesvolle (media)platformen, online en offline. In dat kader hebben we ook altijd gezegd open te staan voor gesprekken met mogelijke strategische partners. TMG is een groot multimediabedrijf dat met merken als De Telegraaf, Spits, Sky Radio, Relatieplanet, Habbo Hotel, Keesing en Webregio zeer goed aansluit bij de doelstellingen van Hyves. Andersom geldt uiteraard ook dat Hyves een fantastisch platform is voor een versnelling van de groei van de bestaande TMG onderdelen.

Persoonlijk heb ik me de afgelopen jaren bij Hyves druk beziggehouden met business development en partnerships. Het behoeft geen verdere uitleg dat bovenstaand nieuws ook in dat kader vele nieuwe mogelijkheden zal bieden, juist voor alle partijen waar we al (en nog niet) mee samenwerken. Heb je goede ideeen? Dan weet je me te vinden...;-)

woensdag 13 oktober 2010

Hyves Games hard op weg om de grootste te worden

De ComScore cijfers over september zijn uit en het leek mij wel aardig om eens te kijken hoe het casual gaming landschap in Nederland zich ontwikkelt. Slechts vier maanden geleden lanceerden we Hyves Games in samenwerking met Spil Games die hun social gaming platform Zapapa hebben geintegreerd binnen Hyves. Inmiddels spelen dagelijks 223.000 hyvers (13+) op Hyves Games, dat is zo'n 7% van alle mensen (ruim 3 miljoen) die op een dag Hyves gebruiken. En daarmee is het nu de op een na grootste casual gaming website in Nederland, alleen Spele.nl doet het nog net beter. Maar partijen als Zylom en MSN Games laten we inmiddels ver achter ons. Met name het gebruik van Zylom is sterk aan het afnemen sinds de introductie van Hyves Games.

Update naar aanleiding van een terechte vraag van Michel in de reacties: deze statistieken over Hyves Games zijn exclusief de grote (maar ook kleine) individuele games op Hyves zoals Eccky en Maffia Resurrection. Het gaat alleen om de portal Hyves Games met daarin een collectie van games, en bijvoorbeeld Facebook heeft niet iets vergelijkbaars.

maandag 20 september 2010

Manipuleren met cijfers over Hyves

Het was een druk weekje vorige week, vol met cijfers en presentaties. Zo presenteerde ik hier op kantoor de laatste 'Social media in Nederland, in cijfers' update, kwam een dag later WebWereld met een column geschreven door Luuk Koelman waarin hij de absurde, en op basis van onafhankelijke cijfers (ComScore & STIR) eenvoudig te weerleggen, insinuatie doet dat wij cijfers manipuleren, en als klap op de vuurpijl kreeg ik een onderzoek doorgestuurd van Girlscene.nl die de waarheid op een wel heel aparte manier willen verhullen. Daarover straks meer.

Discussie over de cijfers van Hyves kan ik me prima voorstellen, wij kijken hier intern ook soms met verbazing naar hoe een dienst als deze zoveel gebruikt wordt door zoveel mensen. Ik kan de vraagtekens van een Luuk Koelman dan ook wel begrijpen, maar de manier waarop hij dan vervolgens dergelijke beschuldigingen doet gaat mij iets te ver. Een mailtje/tweet was voldoende geweest om uitleg te geven. Maar goed, dat trekt geen lezers.

Zo ook bij het hierboven genoemde Girlscene.nl onderzoek. In De Telegraaf, en ook in de Spits, verscheen een artikel over een onderzoek dat was uitgevoerd onder 3000 tienermeisjes (13-21). De conclusie was dat ze bijna allemaal actief zijn op een of meerdere sociale netwerken, dit waren de cijfermatige bevindingen:
"Vooral Facebook blijkt enorm populair; ruim 65 procent van de meiden is hierbij aangesloten. Ook het relatief nieuwe Twitter is zeer in opkomst; 41 procent heeft een Twitter account. Andere social media zijn minder in trek, zoals MySpace (13 procent), LinkedIn (2 procent) en Flickr (6 procent). Tienermeiden besteden per dag zeer veel tijd aan sociaal netwerken. Ruim een kwart van de meiden zijn per dag er ongeveer een uur mee bezig. Een derde geeft aan zelfs 1 tot 4 uur per dag hieraan te besteden. Een kleinere groep is extreem actief; 5 procent zit 4 tot 6 uur online op sociale media, 2 procent is meer dan 6 uur per dag actief op deze sites."

Nou kan ik me indenken dat ook een journalist zich afvraagt hoe Hyves in het onderzoek is meegenomen... Niet dus, maar dat vroegen wij ons wel af. Dus contact opnemen met de  redactie van Girlscene.nl. En tot onze verbazing was Hyves wel degelijk meegenomen in het onderzoek, maar niet in de resultaten. En waarom niet? Zie hieronder...

____________________________________________
From: Girlscene
Sent: vrijdag 17 september 2010 12:46
To: Wouter Glaser
Subject: Re: Onderzoek girlsscene

Hoi,

bij dezen het volledige persbericht.
De reden dat we Hyves niet hebben genoemd komt, zoals ik in mijn eerste mail al aangaf, omdat de uitslag niet verrassend was.
Het feit dat Facebook en Twitter zo'n opmars maken, was voor ons juist verrassend, omdat we dit niet in deze mate hadden verwacht. Vandaar deze insteek.

Met vriendelijke groet,

____________________________________________

Hoezo misleiding en manipulatie? Even los van het feit dat dit onderzoek niet representatief is, Facebook zelf rapporteert bijvoorbeeld significant minder gebruikers in die groep, ligt het actieve gebruik van Hyves in de leeftijdsgroep ruim boven de 80%, bij meisjes zelfs nog hoger (92% van de Girlscene gebruikers gebruikt ook Hyves volgens ComScore). De redactie van Girscene.nl bevestigde dat ook toen we naar aanleiding van de email de telefoon maar gepakt hebben. Nee, dat is niet verrassend, maar het gebruik van Hyves is wel de basis voor de gebruiksstatistieken in het bovenstaande onderzoek. Dus het is echt misleidend om te doen alsof het gebruik puur komt van alle andere diensten dan Hyves.

Maar goed, net als bij Luuk Koelman is hier ook wel duidelijk wat er gebeurd is. Hadden ze Hyves meegenomen in het persbericht dan had het geen nieuwswaarde gehad. Met het bewust verdraaien van de waarheid heeft het dat wel. En geen journalist die er een vraag over stelt... Apart.

Update: Girlscene.nl wil graag dat ik bovenstaand citaat uit de email verwijder. Waarom weet ik niet, ik heb het juist toegevoegd omdat het een zo eerlijk mogelijke weergave is van hun redenatie achter het niet opnemen van Hyves in het persbericht over het onderzoek. Dus als ze achter hun eigen verhaal en aanpak zouden staan kan het publiceren ervan geen probleem zijn toch? Persoonlijk zou ik graag zien dat journalisten en bloggers altijd letterlijk citeren, in plaats van hun eigen interpretatie te geven die vaak nuances mist... Ik had overigens de persoonlijke gegevens uit de email (emailadres en tel. nummer) al verwijderd, gaat mij alleen om de inhoud. Zie ook de reacties hieronder.

woensdag 15 september 2010

Social media in Nederland, in cijfers (deel 5)

Net hier op Hyves HQ tijdens de Social Media Club Amsterdam bijeenkomst de laatste update gepresenteerd, bij deze de slides en cijfers (inclusief NU.nl ter referentie) voor iedereen. Mocht je vragen hebben, stel ze even in de reacties.

zaterdag 3 juli 2010

Delen van emoties tijdens Nederland - Braziliƫ

Na de wedstrijd van gisteren (waarvan de uitkomst al voorspeld was) hebben we nog wat dieper in de Hyves-data gedoken dan de vorige keer. Hieronder een aantal grafiekjes (klik voor vergroting), achtereenvolgens:

  • Het gebruik van smileys gedurende de wedstrijd in WieWatWaartjes

  • Het aantal WieWatWaartjes dat rond en tijdens de wedstrijd geplaatst is

  • Het verloop van de pageviews rond de wedstrijd


dinsdag 29 juni 2010

Hyven wanneer Oranje voetbalt

Statistieken rondom het WK voetbal zijn altijd leuk, ik krijg er geen genoeg van, en dus zijn we ook eens gaan analyseren wat er nu gebeurt op hyves.nl wanneer Oranje speelt. In dit geval tegen Slowakije. Onderstaande grafiek (klik voor grotere versie)  geeft het aantal pageviews (in duizenden) per seconde weer, voor, tijdens en na de wedstrijd. De doelpunten zijn duidelijk zichtbaar, net als de rust. Op dit tijdstip lopen de pageviews altijd al sterk op, dus het dalende effect vlak na de doelpunten is des te opvallender. Zie met name de toelichting voor de details. De dalingen zijn zo sterk dat in het serverpark alle alarmen afgaan, normaal gesproken is er in zo'n geval een elektriciteitsstoring;-)

vrijdag 11 juni 2010

Social media in Nederland, in cijfers (update 4)

Het werd weer eens tijd voor een nieuwe update (zie ook 1, 2 en 3), dus bij deze de ComScore cijfers van april en mei voor het gebruik van de verschillende social networking diensten in Nederland. In vergelijking met de vorige updates heb ik een aantal diensten weggehaald (Partyflock en Schoolbank) en YouTube en de Windows Live diensten toegevoegd.

De voornaamste conclusies op een rijtje:

  • Het marktaandeel van Hyves in het internetgebruik door Nederlanders is groter dan ooit en groeiende: 1 op elke 10 online minuten brengt Nederland door op Hyves, bijna 1 op de 4 van alle bezoeken aan websites is aan hyves.nl en 1 op de 5 van alle bekeken webpagina's is een Hyves pagina

  • Ondanks het feit dat ComScore het mobiele internetgebruik nog niet meet is aannemelijk te maken dat dit zeer snel groeit. Bijna 350.000 Hyvers loggen minstens 1 keer per dag in op onze mobiele diensten. Dit groeit razendsnel en we zien zelfs dat dit al invloed heeft op het dagelijks gebruik van de normale website. Ik weet dat eenzelfde (kannibaliserend) patroon ook zichtbaar is voor andere grote websites met goede mobiele diensten. Misschien dat dit een verklaring is voor het teruglopen van het dagbereik van het Nederlandse (normale PC) internet in z'n geheel? Of komt dat door het mooiere weer en vakantiedagen?

  • Hyves en Facebook lijken vooralsnog echt complementair, beide diensten blijven groeien in gebruik. LinkedIn bijvoorbeeld lijkt wel duidelijk last te hebben van de groei van Facebook, maar dat is een aanname van mijn kant.

  • Een gemiddelde Nederlandse bezoeker aan Hyves spendeert daar nog steeds 5x meer tijd dan een gemiddelde Nederlandse Facebook bezoeker. En dan heeft Hyves nog niet eens Farmville of andere verslavende games om de tijd te doden;-)

  • Facebook rapporteert zelf 2.5 miljoen actieve gebruikers in Nederland in de maand mei (95k groei t.o.v. april), dat betekent dat ruim 2 miljoen Nederlanders Facebook bezochten zonder een account te hebben aangezien ComScore die wel meetelt. Dat aantal is niet raar als je bedenkt dat je het overal tegenkomt.

  • Het gebruik van twitter.com (dus exclusief het API-gebruik) groeit gestaag door

  • YouTube is groot, maar is de afgelopen maand significant gekrompen in de totale tijd die Nederlanders daar doorbrachten

  • Naar aanleiding van een vraag van Remco Jansen: het Nederlandse internetgebruik is aan het pieken lijkt het, waardoor ook seizoensinvloeden e.d. zichtbaar worden. Maart had 31 dagen zonder vrije dagen en met slecht weer. Dat verklaart de drop in cijfers bij bijvoorbeeld Hyves in met name april, het trekt weer wat bij in mei. Maar let op, relatief groeit Hyves in die maanden kijkend naar de sterkere daling voor geheel Nederland!


Hieronder het overzicht dat je zelf ook hier groter kunt bekijken.



maandag 12 april 2010

Social media in Nederland, in cijfers (deel 3)

Zes maanden gelden schreef ik de eerste update, twee maanden geleden de tweede en nu is het tijd voor een derde cijfermatig overzicht van de staat van social media in Nederland. Wederom op basis van ComScore aangezien dat het enige onderzoek is dat een goed onafhankelijk vergelijk mogelijk maakt tussen de verschillende diensten. De ComScore cijfers komen redelijk overeen met onze eigen cijfers en de STIR, en ook Facebook gebruikt ze publiekelijk dus de resultaten zullen ook daar niet veel afwijken.

Op veler verzoek heb ik Twitter en LinkedIn toegevoegd (MySpace is verdwenen), en tevens meer de nadruk gelegd op besteedde tijd en echt actieve dagelijkse gebruikers i.p.v. bijvoorbeeld pageviews. Let op: actieve gebruikers zijn bij ComScore mensen die de website bezoeken, het is niet gelijk aan het aantal ingelogde gebruikers op de diensten aangezien ComScore dat niet weet.

Interessante conclusies zijn:

  • Het aantal Nederlanders dat op een dag gebruik maken van internet in het algemeen is vanaf juli 2009 gegroeid van 7.3 miljoen naar meer dan 10.5 miljoen

  • Hyves heeft in maart in alle opzichten weer een recordmaand: wordt in totaal door Nederlanders 11x meer (36 miljoen uur = +1,9%) tijd op doorgebracht dan op Facebook, per actieve gebruiker is dat 5x meer (4,7 uur +7,9%) dan op Facebook

  • 1 op de 5 bezoeken (visits) aan een website door alle (ook niet hyvende) Nederlanders is aan Hyves, 1 op 2 Nederlanders en 7 op de 10 online Nederlanders bezoeken (uniques) Hyves

  • In bereik is Twitter net groter dan LinkedIn, maar in gebruik is LinkedIn een heel stuk verder

  • In relatieve zin groeit Facebook sterk (echter langzamer dan in andere landen), maar in absolute zin groeit Hyves op bijna alle fronten harder


Hieronder het overzicht dat je zelf ook hier groter kunt bekijken.



Op veler verzoek ook nog even een uitsplitsing voor de 15-24 jarigen, op basis van de ComScore februari cijfers:

Hyves vs. Facebook

Uniek bereik (x1.000)
1.699 – 669
Bereik in NL populatie %
79 – 31
Dagelijks bereik (x1.000)
763 – 129
Totaal minuten (x1.000.000)
379 – 26
Pagina’s (x1.000.000)
2.214 – 62
Aantal bezoeken (x1.000)
51.099 - 7.124
Minuten per bezoek
7,42 – 3,68
Bezoeken per uniek
30 – 11

Update: ComScore maakt onderscheid tussen 15+ en 18+, op basis van het verschil tussen beide zie ik geen enkele aanleiding dat bovenstaande verhouding anders is voor 18-24 ('studenten') dan voor 15-24. Op basis van uniek bereik gaat het om 270.000 hyvers en 100.000 Facebookers in de leeftijd tussen 15 en 18...

donderdag 25 februari 2010

Financial Times: A future alongside Facebook

Hyves versus Facebook is een populaire discussie, de Financial Times doet ook even mee... Hieronder het hele artikel indien de link niet toegankelijk is.

`Pierre Bellanger cannot help heaving a sigh. "Prior to Facebook, the landscape was simple," says the chief executive and founder of Skyrock , the French social networking site. "We were the absolute dominant player in France. People used Skyrock for their blogs and MSN for chatting. Now we are no longer alone, we are in an ecosystem where we have to fight hard for market share. We are sharing the time of our users with Facebook."
In fact, Skyrock has lost about a third of its audience to the US challenger. "Around 25 to 30 per cent of our users found in Facebook a better experience for what they wanted. Around 30 per cent use both, and 30 per cent are not interested in Facebook," he says.

Skyrock is not alone in its battle against Facebook. Over the past two years, European social networking sites have experienced a devastating invasion of their territory by Facebook. Until then, sites such as StudiVZ in Germany, Skyrock in France, Tuenti in Spain and Hyves in the Netherlands, were undisputed leaders in their domestic markets. Published in their home languages, the sites were limited in international expansion, but had deep roots in their home countries.

MySpace made little inroad against them, but Facebook, which in 2007 started a big effort to translate the site into local languages, is different. It now has more than 400m customers globally and is the market leader in many European countries.

A year ago, Skyrock and Facebook were neck-and-neck in terms of popularity in France, but the US site now far outstrips all rivals. It has 22.6m users in France, about twice the number of Skyrock, according to Comscore, the market research company.

The same picture pertains elsewhere. In Spain, Facebook overtook Tuenti last year, and now has 10.5m users compared with the Spanish site's 6.8m. In Germany, the StudiVZ group of three websites are still collectively the market leader with 13.8m users, but Facebook is closing in fast with 11.5m. In a year, Facebook's user numbers have more than tripled, while growth in StudiVZ user numbers is flat.
Clemens Riedl, chief executive of StudiVZ, is angry because he says his company is not able to compete with Facebook on a level playing field. German social networking sites face strict local privacy laws, meaning they must undergo a long process of verification and users positively opting-in before they can be signed up. The sites are also prohibited from sharing certain user data with advertisers. But US companies are exempt from these rules under "safe harbour agreements" between the US and the European Union.
"Most things that Facebook does are illegal under German law," says Mr Riedl. "In comparison, competitors like us will always look flat and static, because we cannot do these things. It is a failure of politics that cuts us off from the most lucrative markets."

Only Hyves retains its dominance, with 7.6m users, compared with 3.3m for Facebook. However, Facebook tripled in size in the Netherlands last year while Hyves grew 31 per cent.

European networking sites are adamant, however, that they have a future and can fight back.

Mr Bellanger says: "Is it a winner-takes-all situation and we will all die, or is it an ecosystem? I believe that if you do something well you will continue to exist. But Facebook clones will be 'Friendster-ised'." He is referring to the US social networking site that rapidly gained popularity when it launched in 2003, but quickly lost ground to rivals such as MySpace and Facebook everywhere outside Asia.

The European sites are also pinning their hopes on the enduring appeal of the local element. Zaryn Dentzel, an American who co-founded Tuenti with Spanish friends four years ago - the name comes from tu entidad , Spanish for "your place" - says: "Niche services have a lot of value in the local context. We want to build a social network that everyone in Spain has to be on. If you are focusing on getting every single human being on the planet on your network, it's a very different approach."
He adds that if Tuenti succeeds in Spain he will raise more money and try to take the deeply local approach to other countries as well.
All of the European site founders say the key to their long-term survival is differentiation. One of Skyrock's features, for example, is that users mostly have anonymous blogs rather than creating profiles under their own name. Mr Bellanger says many of its mainly teenage users prefer this anonymity.
Tuenti, meanwhile,prides itself on having a high-quality network that people join by invitation only. Their names cannot be indexed by search engines, making the experience very private and secure. This slows user growth, but ensures the site stays relatively free of scams and fakes.
StudiVZ, meanwhile, focuses on at-tracting a different audience from Facebook. "Facebook is very cluttered," says Mr Riedl. "We try to keep our site very simple . . . [and] we have targeted women, and people who don't love technology."

The sites are also building deep ties with local institutions, incorporating television shows, music and events into their sites. Hyves, for example, sponsors the Dutch national football team and undertakes surveys for RTL, the TV station, which are a regular feature on its breakfast news bulletin.
Skyrock and its peers also claim to offer advertisers a more tailored experience. Mr Bellanger calls it "haute couture advertising". Skyrock built a customised website for Coca-Cola, Kohop , where young people recruit others to join community projects such as cleaning up a beach or raising money for Haiti's earthquake victims. The emphasis is on positive action and the corporate branding is subtle.
Mr Riedl at StudiVz says: "We can't just sell data, so we have to have more creative campaigns. We have our own in-house agency that helps brands set up viral campaigns."

Hyves is working with Rabobank, the Dutch bank, to develop a payment system that can be used over the social networking site. It is also working with clubs and bars to create a service where users can order and pay for drinks through this system. "Our aim is to be an integrated part of Dutch life," says Raymond Spanjar, one of Hyves's co-founders. He estimates 57 per cent of the Dutch population over 13 years old uses Hyves.

All the sites work with big, global advertisers. Stafford Green, head of digital at Coca-Cola, says that it cannot afford to ignore the niche local networks. "It would be great if it was like the olden days when there was just one place like TV where you could reach everyone, but those days are gone," he explains.

A sign that local social networks could have a future is in the financial numbers. Hyves's revenues are set for a relatively modest €20m ($27m, £18m) this year, but - unlike Facebook - the company has been profitable since 2006. The Skyrock group, which includes an FM radio station, had revenues of €38m last year, and earnings before interest, tax, depreciation and amortisation of €7m, of which about €5m came from the internet. Tuenti had sales of less than €5m last year, but expects to break even in the third quarter of 2010. However, StudiVZ, which was bought by Georg von Holtzbrinck, the publishing group, for €85m in January 2007, had revenues of about €18m, and is still lossmaking.

Jeff Mann, an analyst at Gartner, says that while some local social networking sites are likely to disappear, there are just as likely to be survivors, too. "Social networking is so culturally and personally driven that there is room for several players," he says. "Some, like Hyves, may have established enough of a beach-head and be able to defend it. They may not operate on a corporate-jet level and be invited to Davos, but they can be viable little businesses."

maandag 22 februari 2010

Social media in Nederland, in cijfers (deel 2)

Vier maanden geleden schreef ik een bericht over de cijfermatige status van social media in Nederland, onder andere vanwege de vele vragen en onjuiste berichten die ik zag langskomen. Aangezien die zelfde vragen en opmerkingen weer in volume toenemen was het tijd voor een update;-)

Hieronder het overzicht dat je nog beter hier kunt bekijken. Voor de duidelijkheid, het gaat hier om onafhankelijke ComScore cijfers die zowel door Facebook als Hyves gebruikt worden omdat het de enige manier is om het gebruik van de diensten te kunnen vergelijken.

Hyves is in alle opzichten veruit de grootste (x2,3 in bereik) en meest gebruikte (x13,9 in minuten) dienst, ondanks het feit dat Facebook in bereik behoorlijk gestegen is. Dit zijn (net als bij Hyves) niet noodzakelijk actieve (ingelogde) gebruikers, die groei is minder snel zoals ook wel blijkt uit de eigen Facebook november cijfers toen het aantal zelfs even afnam. Het bereik van Hyves groeit niet meer zo snel, wat ook niet echt raar is gegeven de penetratie binnen Nederland die nog steeds een van de hoogste in de wereld van social media is. Het gebruik van Hyves is echter wel fors gestegen, iets dat ik een week gelden ook al opschreef. Februari belooft ook weer een recordmaand te worden. Twitter is vanwege de moeilijke meetbaarheid in deze vergelijking niet meegenomen, maar zie dit bericht voor meer info.

vrijdag 15 januari 2010

Marketeers en anderen gezocht! Hyves komt mensen tekort.

Ook in 2010 zijn er weer zoveel mooie dingen te doen bij Hyves, we komen alleen structureel mensen te kort! We hebben er pas 150, 20 toen ik begon iets meer dan twee jaar geleden... Dus mocht je toe zijn aan iets nieuws en de relevante ervaring hebben, kijk hier en laat het ons weten! En zeker als je als (senior) marketeer aan de slag wil...